Čtvrtek, 18. dubna 2024

CD a DVD disky už nemusejí končit na skládkách

V ČR od října startuje jejich sběr a následná ekologická likvidace v rámci projektu Zelená firma

CD a DVD disky už nemusejí končit na skládkách

Staré CD a DVD disky již nebudou muset končit na skládkách a zatěžovat životní prostředí. Od začátku října je lidé v Česku totiž budou moci vhazovat do nádob na elektroodpad s logem "Zelená firma", kterých je v tuzemsku více než 1 300. Společnost REMA Systém, která za projektem "Zelená firma" stojí, pak zajistí jejich ekologickou likvidaci. Jde vůbec o první podobný počin v ČR, dosud tyto disky končily většinou ve směsném odpadu. Novinkou je rovněž zahájení sběru zářivek a tonerů.

Rozšířením sběru vychází společnost REMA Systém vstříc zájmu veřejnosti i firem o jednotnou likvidaci vysloužilých spotřebičů, náplní a nosičů dat. "CD a DVD sice nejsou podle oficiální klasifikace elektroodpadem, mnoho lidí to tak ale nevnímá," uvádí Petr Kubernát, výkonný ředitel společnosti REMA Systém.

V tuzemsku je přes 1100 Zelených firem. "Sběrné nádoby slouží primárně pro zaměstnance, kteří do nich mohou odevzdávat drobný elektroodpad, baterie i stará CD a DVD z domova. Vzhledem k nízké váze těchto komodit není žádný problém vzít je s sebou do práce. Projekt ale řeší i firemní elektroodpad," říká Petr Kubernát.

CD a DVD jsou přitom pro životní prostředí velmi zatěžující. "Jsou vyrobeny z polykarbonátu a tenké vrstvy, která obsahuje např. titan, slitinu platiny a zlata. Po jejich uložení na skládku tedy hrozí nebezpečí, že se z této vrstvičky začnou do okolí uvolňovat těžké kovy. Doba rozložení CD na skládce se navíc odhaduje na 1 milión let," konstatuje Petr Kubernát.

Podle odhadů vzniká v tuzemsku ročně několik desítek milionů kusů nepotřebných CD a DVD. "Jejich celková hmotnost dosahuje cca 300 tun," doplňuje Petr Kubernát.

Projekt Zelená firma byl spuštěn v roce 2008 a v průměru do něj přibývá 1 firma denně. Celkem se v Zelených firmách vybralo více než 2 500 tun elektroodpadu.

Bližší informace o projektu jsou umístěny na stránkách www.zelenafirma.cz.

Kontakt:
REMA Systém, a.s.
Ing. Markéta Vokáčová
tel.: +420 225 988 001 (002), mobil:+420 724 547 304, e-mail: mvokacova@remasystem.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů