Pátek, 19. dubna 2024

Lepší recyklační služby se v Hradci Králové osvědčily

Lepší recyklační služby se v Hradci Králové osvědčily

Usnadnění třídění vede ke zvýšení recyklace až o desítky procent. Prokázal to pilotní projekt v Hradci Králové. Ve třech městských částech lidé dostali nádoby na třídění přímo k domu, a nemuseli tak chodit k barevným kontejnerům stovky metrů daleko. Díky tomu vzrostlo množství vytříděných plastů až o 150 % a papíru o 10 %. [1]

Peníze získané prodejem recyklovatelných surovin navíc z velké části zaplatí zvýšené náklady na odvoz odpadků přímo ode dveří. Podle předběžných propočtů Hradeckých služeb a.s. by si v porovnání se současným stavem takové zlepšení recyklačních služeb pro celé město vyžádalo zvýšení nákladů pouze o 15-20 Kč na osobu a rok. Do této kalkulace však nejsou zahrnuté peníze, které Hradečtí navíc ušetřili na poplatcích za skládkování nevytříděných odpadků. Přesto město zřejmě lepší služby nezavede. V jeho rozpočtu na příští rok prostředky na lepší recyklaci chybí.

Hnutí DUHA proto navrhuje, aby ministr životního prostředí Chalupa podpořil zavádění lepších recyklačních služeb v obcích v připravovaném zákoně o odpadech. Obce, které hodně třídí, by měly být zvýhodněny tím, že dostanou takzvanou recyklační slevu [2]: nižší poplatky za skládkování zbytkového odpadu. Recyklační sleva by motivovala obce, aby po vzoru úspěšných evropských sousedů rodinám usnadnily třídění - takže separovat odpad bude nejen správné, ale také snadné.

Podobný sběr tříděného odpadu přímo od domu [3] jako v Hradci Králové se přitom osvědčil v mnoha dalších obcích [4]. Například v Novém Boru se tak během jednoho roku pětinásobně zvýšily příjmy obce z vytříděných plastů. Odvozný systém sběru tříděných odpadů [5] je proto upřednostňován také platným Plánem odpadového hospodářství České republiky [6].

Česká republika recykluje asi 20 procent komunálního odpadu. Ale například Německo stejně využívá polovinu odpadu, Nizozemsko 60 procent a belgické Vlámsko dokonce 72 procent [7].


Ivo Kropáček, vedoucí programu Odpady v Hnutí DUHA, řekl:
"Ačkoli výsledky z Hradce Králové potvrzují, že přiblížení kontejnerů přímo k jednotlivým domům vede při minimálních nákladech k výrazně vyššímu třídění odpadů, město zřejmě lepší služby nezavede. V rozpočtu na příští rok prostředky na lepší recyklaci chybí."

"Ministr Chalupa by měl proto do nového zákona o odpadech zařadit takzvanou recyklační slevu - obce, které hodně recyklují, by měly menší sazbu poplatků za skládkování odpadů. Recyklační sleva bude obce motivovat a pomůže vytvořit takový systém, aby třídit bylo nejen správné, ale také snadné."


Kontakt:
Ivo Kropáček, Hnutí DUHA, telefon 604 207 302, email ivo.kropacek@hnutiduha.cz
Barbora Šlapáková, Hnutí DUHA, telefon 731 465 279, email barbora.slapakova@hnutiduha.cz
Radek Sokol, ředitel Hradeckých služeb a.s., telefon 602 452 340, email Radek.sokol@mariuspedersen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů