Středa, 24. dubna 2024

Separační tašky se v Ostravě osvědčily

Separační tašky se v Ostravě osvědčily

Letos v červnu dodala společnost OZO Ostrava, s. r. o., do zhruba 130 tisíc ostravských domácností třídílný set tašek na třídění odpadu. Jejich prostřednictvím chtěla ve spolupráci se statutárním městem Ostravou zkvalitnit a zjednodušit Ostravanům systém třídění odpadu ve městě a posunout třídění odpadu od barevných kontejnerů před domem přímo k občanům do jejich do bytů. Sada tří tašek v barvách kontejnerů - žluté, modré a zelené - byla i s přibaleným informačním letákem anonymně zavěšována na kliky bytů či branek oplocení rodinných domů.

Jakmile je v domácnosti separační taška naplněna příslušným odpadem (žlutá plasty, modrá papírem a zelená sklem), občan ji odnese ke kontejneru odpovídající barvy a její obsah do něj vloží. Plastové omyvatelné tašky pro opakované použití se setkaly s pozitivním ohlasem a podle prvních zjištění plní účel, k němuž byly určeny.

Jak uvedl ředitel společnosti OZO Ostrava Karel Belda, spokojenost lidí s taškami potvrdila i červencová rychlá anketa, byť zatím na menším vzorku respondentů. >>Tento bleskový průzkum nám přinesl zajímavé informace. Zjistili jsme například, že více než dvě třetiny oslovených Ostravanů, kteří tašky obdrželi, je k separaci skutečně používají a odpad třídí. Jen asi 17 % z nich by uvítalo, kdyby tašky byly poněkud větší. Z oslovených obyvatel Ostravy pak minimálně 15 procent začalo odpad třídit teprve až po doručení setu tašek na třídění odpadu,<< doplnila ředitelova slova tisková mluvčí OZO Ostrava Vladimíra Karasová s tím, že patrně již letos v listopadu společnost uspořádá k tomuto tématu rozsáhlejší dotazníkový průzkum.


Z výsledků ankety OZO Ostrava mezi občany

Od 23. 7. do 27. 7. 2012 bylo osloveno, resp, na otázky odpovědělo 136 obyvatel Ostravy, kteří obdrželi do domácnosti set separačních tašek na třídění odpadu.

Odpad třídí 79 % respondentů.

Separační tašky využívá 73 % respondentů.

Ke třídění odpadu využívá tašky 69 % respondentů, 29 % na nákupy, 2 % na přenášení věcí.

S kvalitou tašek je velmi spokojeno 92 % těch, kdo je využívají, 8 % je s ní spokojeno.

Díky doručení separačních tašek do domácností začalo třídit odpad 15 % respondentů z těch, kteří uvedli, že dříve odpad netřídili.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů