Čtvrtek, 28. března 2024

V Olomouci se vybavili podzemními kontejnery

V Olomouci se vybavili podzemními kontejnery
Podzemní kontejnery - ilustrační foto.

"Snažíme se třídit odpad, ale přímo v domě barevné popelnice nejsou. S každým pytlem musíme jít až k depu tramvají, což bylo náročné, hlavně když jsme kupovali např. nový nábytek a měli jsme ohromnou hromadu plastových a papírových obalů. Šlapali jsme to ze Ztracené na desetkrát a přes kartony neviděli na cestu," řekla pí Sovová, obyvatelka centra Olomouce.

Pro nejen zdejší obyvatele, ale také kohokoli, kdo se chce v centru města zbavit například prázdné PET lahve, zbytečného skla či papíru, je problém najít barevnou popelnici na tříděný odpad. Radnice před časem avizovala, že přímo v památkové rezervaci vybuduje podzemní kontejnery, kam bude možné vyhodit zmíněné druhy odpadu. Lidé se jich dočkali na konci prázdnin a to na třech místech.

"Jedná se osazení podzemních kontejnerů na sběr papíru,skla a plastů v městské památkové rezervaci. Umístěné v ulicích Lafayettova, Aksamitova a na třídě Svobody. Podzemní kontejnery řeší umístění odpadových nádob do země, nad zemí budou jsou pouze vhazovací šachty na jednotlivé odpady," uvedla mluvčí olomoucké radnice.

Viditelné části odpadových sběrníků by neměly narušit vzhled historického centra. S prvním osazováním začala zhotovitelská firma kolem 15. srpna.

Vývoz obsahu kontejnerů zajistí speciální sběrný vůz , jež zvedne kontejner z úložiště a vyprázdní jeho obsah. Klasické barevné nádoby na tříděný odpad nejsou v centru podle pravidel městské památkové rezervace povolené. Velmi dobré zkušenosti s podzemními nádobami mají v například v Uničově, kde jich lidé mohou využít necelou třicítku. Sypat separovaný odpad do nich mohou i obyvatelé Šternberka.

Podzemní kontejnery vysoké technologické kvality si můžete objednat např. u firmy REFLEX Zlín, informace na: http://www.reflex-zlin.cz/produkty/podzemni-kontejnery-1.html

ZDROJ: www.olomouckydenik.cz, kráceno, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů