Čtvrtek, 28. března 2024

Výstava Brána recyklace putuje do iQparku v Liberci

Výstava Brána recyklace putuje do iQparku v Liberci

Putovní výstava Brána recyklace, která od roku 2007 navštívila již několik desítek míst, se na pět měsíců zastaví v iQparku v Liberci.

Výstava mapuje koloběh odpadů od jejich vzniku přes recyklaci až po nové užití recyklovaných materiálů v běžném životě. Netradiční expozice představuje různé výrobky denní potřeby vyrobené z recyklovaných materiálů - od těch nejběžnějších, jakými jsou toaletní papír, bloky, či sklenice, až k zajímavostem typu míč z recyklované gumy, taška z recyklovaného reklamního plakátu, kabelky z recyklovaného nápojového kartonu, či chameleonů z nápojové plechovky Coca Cola a Fanta vyrobené v rámci programu Fair Trade. Exponáty jsou umístěny v barevných plastových přepravkách, které přes svou obyčejnost přitahují pozornost návštěvníků.
Součástí výstavy v Liberci je také PET skleník od známé výtvarnice Veroniky Richterové, která nám řekla: "Skleník vznikl jako výraz mých nenaplněných pěstitelských tužeb a zároveň jako pocta všem anonymním zahrádkářským kutilům českého venkova."
Na výrobu skleníku se spotřebovalo 1100 nalezených PET lahví a různých plastových nádob.

Kromě finálních produktů výstava Brána recyklace nabízí i možnost seznámit se s procesem přeměny vytříděného odpadu v nový materiál - tedy s recyklací. Málokdo má možnost navštívit třídicí linku či podnik na zpracování odpadu. Proto vás seznámíme i s mezistupni proměny materiálu. Odhalíme vám tajemství termínů PET flakes, vláknitý granulát a dalších. Návštěvníci mohou interaktivně ponořit své ruce do "inkubátoru" a zjistit jak škrábe pěnové sklo nebo naopak jak měkká je polyesterová střiž.
www.branarecyklace.cz

Výstava Brána recyklace navštěvuje česká města v rámci kampaně na podporu třídění odpadů. Jejím cílem je motivovat všechny generace k zamyšlení se nad tím, proč odpad třídit a jaký je význam recyklace v současnosti. Výstavu pořádá autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, která provozuje celorepublikový systém zajišťující třídění, recyklaci a využití obalových odpadů.
www.ekokom.cz

Pro prezentaci výstavy byl v Liberci vybrán iQpark, jakožto první interaktivní zábavně naučné science centrum v České republice. iQpark vznikal po vzoru světových "science centers" a čerpá z jimi ověřených konceptů, které nenucenou formou nabízejí výuku a poznávání prostřednictvím interaktivních zábavních prvků (škola hrou). Zahrnuje přes 400 interaktivních exponátů na ploše přesahující 3000 m2. "Základními požadavky na zajímavou výstavu jsou interaktivnost, edukativnost, zábavnost a atraktivnost. Stejné nároky byly kladeny i na Bránu recyklace při jejím vzniku, a proto věříme, že do těchto prostor výborně zapadne.", říká tisková mluvčí společnosti EKO-KOM Šárka Nováková
Výstava je umístěna v přízemí a ve třetím patře Science Center iQpark.
www.iQpark.cz www.facebook.com/iQparkLiberec

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů