Pátek, 19. dubna 2024

Vyšetřování havárie plošiny vyloučilo hrubou nedbalost BP

Největší ropnou havárii v historii způsobily systémové chyby. Vina není jen na BP, takže dostane nižší pokutu.

Vyšetřování havárie plošiny vyloučilo hrubou nedbalost BP

Za havárií ropné plošiny Deepwater Horizon, jejíž výbuch v Mexickém zálivu loni v dubnu způsobil největší únik ropy do moře v historii USA, byly "systémové" chyby několika společností. To je závěr vyplývající ze včera zveřejněné části závěrečné zprávy komise vytvořené americkým prezidentem Barackem Obamou pro vyšetřování havárie.

Znamená to, že ropná společnost BP, které vrt z větší části patřil, není jedinou firmou zodpovědnou za únik ropy a nelze ji stíhat za hrubou nedbalost. Firma BP tak podle expertů nebude muset zaplatit pokutu ve výši 20 miliard dolarů, která jí hrozila za havárii způsobenou "hrubou nedbalostí". BP zaplatí jen asi třetinu této sumy. Navíc bude moci část peněz požadovat po svých partnerech a firmách, jako je Transocean, které se na provozu plošiny podílely.

Zpráva se zmiňuje i o tom, že budou potřeba "podstatné reformy" jak na straně naftařských společností, tak v oblasti státního dozoru.

Výsledky vyšetřování tak povedou k přísnější regulaci hlubokomořské těžby ropy a plynu u amerických břehů, což těžbu výrazně prodraží. Například se uvažuje, že pokusné vrty do mořského dna nepůjde jen prozatímně zaslepit. U každého vrtu bude muset být složitější uzávěr, který se nyní instaluje jen na vrtech určených pro komerční těžbu.

Ačkoliv celková zpráva komise bude zveřejněna až v úterý, akcie BP zareagovaly na zveřejnění její části okamžitým růstem o dvě procenta na londýnské burze. Dostaly se tak na půlroční maximum. "Trh má dojem, že šance společnosti dokázat hrubou nedbalost je malá. Akcie BP vzrostly letos o 10 procent," prohlásil Ivor Pether, manažer anglického fondu Royal London Asset Management.

Růstu akcií BP napomohla i zpráva deníku Daily Mail z tohoto týdne, podle které má o převzetí BP zájem britsko-nizozemská energetická společnost Royal Dutch Shell. Shell prý zatím se svou nabídkou vyčkával, protože nebylo jasné, kolik bude BP muset zaplatit na pokutách za znečištění způsobené havárií. Do třetice pak pomohla růstu akcií BP zpráva z konce roku, kdy šéf spravující fond BP na kompenzaci škod způsobených vylitou ropou oznámil, že poškození požadují jen 8 miliard dolarů. Zbytek prostředků bude v srpnu 2013 vrácen zpět BP.

BP kvůli obavám z obrovských nákladů na pokuty a vyčištění moře po dubnové havárii začala prodávat některé své firmy a vrty a také zastavila výplatu dividend. Odprodala už majetek za více než 20 miliard dolarů. Podle britského deníku Guardian by letos mohla BP výplatu dividend obnovit. Dividendy za poslední čtvrtletí roku 2010 by měly být vyplaceny v březnu.

Deepwater Horizon

duben 2010
Vrtná plošina v Mexickém zálivu vybuchla 20. dubna. 22. dubna se potopila a z vrtu uniká ropa.

květen 2010
Prezident Barack Obama označuje únik ropy za největší ekologickou katastrofu v historii USA. Skvrna zasáhla tři pobřežní státy USA.

červenec 2010
Po několika neúspěšných pokusech se podařilo částečně omezit únik ropy z vrtu.

září 2010
Vrt je definitivně utěsněn. Škody jsou odhadovány na desítky miliard dolarů.

Akcie letí vzhůru

46,6
Na tuto hodnotu v dolarech se včera vyhouply akcie BP. Po nehodě plošiny Deepwater Horizon spadly loni ze 62 až na 25 dolarů v obavách, že havárie bude stát BP až 70 miliard USD.

AUTOR: Marek Hudema
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů