Úterý, 23. dubna 2024

MF vybralo firmu na přípravu miliardového ekologického tendru

MF vybralo firmu na přípravu miliardového ekologického tendru

Praha - Ministerstvo financí (MF) vybralo firmu, která připraví podklady pro vypsání více než stomiliardového tendru na odstranění starých ekologických škod. Zatím však není jasné, kolik by měl stát vítězi tendru zaplatit. Píšou o tom dnešní Hospodářské noviny (HN). Rozptyl odhadů je obrovský - až 70 miliard korun.

"Byla vybrána společnost A.T. Kearney. Návrh zadávací dokumentace máme předložit vládě do 9. srpna," potvrdila deníku mluvčí MF Zuzana Chocholová. Právě poradenská společnost A.T. Kearney už před časem vypracovala pro ministerstvo analýzu, na základě které doporučila soustředit všechny ekologické zakázky do jediného tendru. Toto řešení, které před měsícem vláda schválila, okamžitě zvedlo vlnu kritiky. Ta upozorňuje na nebezpečí korupce a organizace Transparency Internantional - Česká republika (TIC) vyčíslila, že soustředění zakázek do jedné jediné nakonec celou akci výrazně prodraží, píše deník.

"Výhodnost nabídky bude nakonec hodnotit i komise, jmenovaná vládou," tvrdí Chocholová. Samo ministerstvo financí počítá s částkou 114,5 miliardy Kč, což je částka za všechny ekologické závazky ČR. K odstranění ekologických škod se totiž stát zavázal už počátkem devadesátých let při privatizaci firem, hlavně chemických závodů a dolů. A slíbil novým vlastníkům, že jim na sanaci půdy nebo podzemních vod přispěje, píšou HN.

"Podle našich odhadů jsou čisté náklady na sanaci 40 až 50 miliard korun," říká mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar. Obří zakázku bude dozorovat stát, na starost ji má ministerstvo financí. Ministerstvo životního prostředí přitom ale také požaduje výrazné kompetence, především Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) chce kontrolovat, jak nakonec firma své úkoly splní. MF ubezpečuje, že inspekce své pravomoci mít bude.

Ale kdo nakonec ponese zodpovědnost za to, že stát nezaplatí za sanace víc, než musí?, ptá se deník. "Inspekce nebude zkoumat ekonomické parametry, od toho tu není," říká totiž Kašpar. Finance ovšem zase žádné specialisty - ekology nemají. "Vše se bude odborně posuzovat," ujišťuje přesto Chocholová.

Ministr financí Miroslav Kalousek podle HN připustil, že rizika korupce při tak velké zakázce si je vědom. Počítá ovšem s tím, že se do tendru přihlásí i ti největší evropští hráči. Na tendr pak podle něj bude "lépe vidět" a renomované firmy jsou lepší zárukou korektnosti výběrového řízení. Hospodářské noviny dále píšou, že se ovšem vynořily už i spekulace o tom, že tendr je takříkajíc ušit na míru pro ČEZ. "Je to nesmysl. Akce se nezúčastníme, ani jako subdodavatelé pro vítěze," odmítá fámy podle HN mluvčí firmy Ladislav Kříž.

Zájem o tendr ovšem už předběžně dala najevo například specializovaná dánská firma Mario Pedersen ze skupiny Veolia, uzavírají Hospodářské noviny.

http://www.financninoviny.cz/

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů