Čtvrtek, 25. dubna 2024

Státní garance za ekologické škody loni stouply na 160 mld. Kč

Státní garance za ekologické škody loni stouply na 160 mld. Kč

Praha - Celková výše státních garancí na odstranění starých ekologických škod činila ke konci loňského roku téměř 160 miliard korun. Na konci roku 2007 to bylo 158 miliard korun. Vyplývá to z informací ministerstva financí na internetu. Od roku 1991 do konce roku 2008 ministerstvo uzavřelo ekologické smlouvy s garancemi za 172,8 miliardy korun.

Ve srovnání s předloňským rokem se ale snížil počet subjektů, se kterými má MF uzavřenou smlouvy. Na konci roku 2007 to bylo 212 smluvních stran oproti loňským 202. Seznam společností s platnou ekologickou smlouvu zveřejnilo MF rovněž na internetu.

V loňském roce úřad uhradil za supervize a sanační práce přes 3,5 miliardy korun, v roce 2007 to bylo 4,7 miliardy. Celkem od roku 1991 takto uhradil přes 40 miliard korun.

Vláda v řadě případů ekologické garance zvyšuje s tím, jak se objevují další znečištění. Například na počátku března souhlasila se zvýšením garancí na odstranění starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací společnosti Spolana, a to o 1,83 miliardy korun. Loni v září pak například souhlasila se zvýšením garancí o o téměř 330 milionů korun ve společnosti Třinecké železárny.

Loni na podzim vláda schválila návrh ministerstva financí na odstranění starých ekologických škod jednou velkou státní zakázkou. Jde tak o jeden z největších tendrů za dobu existence, přičemž MF uvádí, že hodnota neodstraněných ekologických závazků státu, které vznikly před rokem 1992, činí přibližně 115 miliard korun. Tendr kritizuje například nevládní organizace Transparency International kvůli možnému riziku korupce.

v únoru pak MF oznámilo, že do tendru na odstranění ekologických zátěží se přihlásilo šest subjektů.

Jednou velkou zakázkou se podle MF zkrátí doba, která je potřebná na odstranění škod, a zároveň se zajistí horní mez nákladů. Cenu, která bude jediným kritériem, by tak nebylo možno v budoucnu navýšit.

Stát vlastníkům zamořených území přislíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění státu mohou hrozit i žaloby nebo arbitráže.

Aleš Sosnovský

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů