Pátek, 29. března 2024

Na obří zakázce se zřejmě 'přiživí' i poražení

Na obří zakázce se zřejmě 'přiživí' i poražení

Na první pohled to vypadá na vyhrocený souboj. V zápolení o historicky největší státní zakázku v hodnotě (možná až) 115 miliard korun přituhlo. Vláda v demisi se rozhodla pokračovat v tendru na odstranění starých ekologických škod, a včera prosela účastníky prvního kola.

Do druhého postoupily podle očekávání expertů firmy Geosan i Marius Pedersen. Smát se může i "třetí vzadu", společnost Environmental services, vlastněná skupinou J&T.

"Překvapilo mě vyřazení konsorcia s německou Deme Environmental, ale i sdružení s českou Dekontou, jež finančně zaštiťovala PPF," komentoval to Pavel Borůvka, obchodní šéf české odnože dánské firmy Marius Pedersen. Trojici vyřazených doplňuje ještě sdružení německé PD-Gruppe s brněnským Stavoprogresem, považované však lidmi z branže za outsidera.

Dá se čekat, že PPF ještě pozice nevyklízí. "Analyzujeme to," řekl mluvčí PPF Alexej Bechtin na dotaz, zda se firma odvolá.

Podělí se všichni?

Otázkou však je, zda neúspěšní uchazeči skutečně o zakázku přijdou. Téměř s jistotou lze odpovědět, že zbude i na ně.

Vítěz soutěže totiž dostane od státu zakázku na vyčištění zamořených podzemních vod nebo půdy na více než dvou stovkách míst. Práce podle odhadu firem z oboru zabere nejmíň 15 let. A to jen za předpokladu, že se jí zúčastní všichni, kteří tu v oboru podnikají, plus třeba další zahraniční firmy.

"Určitě jdeme do tendru s tím, že chceme vyhrát. Ale je jasné, že zase od vítěze dostanou skoro všichni ostatní zakázky. Sám by to nikdo nezvládl," řekl HN ještě před vyhlášením výsledků prvního kola jeden z šéfů firmy, která pak dál neprošla.

Následnou spolupráci firem z oboru potvrdil i Borůvka. "Samozřejmě vylučuji, že bychom se na něčem domlouvali v průběhu soutěže. Ale po jejím skončení se určitě spolupracovat bude. Ovšem kdo vyhraje, získá samozřejmě nejvíc a bude to on, kdo může dál dílčí zakázky poskytnou konkurenci," vysvětlil Borůvka.

Spolupracovat by přitom mohly nejen specializované firmy, ale i jejich investiční společníci. Například PPF a J&T už spolu letos založily společnou firmu - proč by nemohly spojení prohloubit?

V zájmu firem logicky je, aby vítěz dostal zakázku od státu za cenu co nejvyšší.

"Cena bude výhodná"

Maximální výše je přitom oněch 115 miliard. To je celková suma záruk, které novým vlastníkům zamořených podniků stát slíbil při jejich privatizaci. A to je právě problém. Těch 115 miliard tedy vůbec nevyjadřuje skutečné náklady na odstranění škod. "Mohou být třeba třetinové nebo poloviční," upozorňoval nedávno například František Benda, jenž byl právě v dobách privatizace ministrem životního prostředí.

Jak tedy chce vláda uhlídat, že státní kasa nezaplatí o desítky miliard víc, než musí? "Máme svůj odhad. Vítězná cena musí být nižší, než to maximum 115 miliard. Ale v průběhu soutěže se k ní vůbec nebudeme vyjadřovat," prohlašuje náměstek ministra financí Ivan Fuksa. "Pokud vítězná nabídka nebude výhodná, má vláda právo tendr zrušit," dodává.

Faktem přitom zůstává, že hranici té "výhodné nabídky" nemá nikdo možnost veřejně posoudit.

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů