Čtvrtek, 25. dubna 2024

TIC podala podnět na prošetření ekologické superzakázky u ÚOHS

TIC podala podnět na prošetření ekologické superzakázky u ÚOHS
Transparency International – Česká republika (TIC) podala podnět na prověření souladu vypsané superzakázky na odstranění ekologických zátěží se zákonem k ÚOHS. Zároveň podala podnět k prověření další zakázky na nákup zdravotnického zařízení v Ústí nad Labem.

TIC se věnuje podrobnému sledování osudu této veřejné zakázky (největší v české historii) již více než rok a je stále přesvědčena, že jde o naprosto špatný záměr vlády a nejlepším řešením by bylo přípravu zakázky úplně zastavit. Rozhodně by o ní neměla rozhodovat přechodná úřednická vláda bez politické odpovědnosti.

Nyní TIC dospěla k tomu, že jedinou možností je nechat ji prozkoumat Antimonopolním úřadem. TIC věří, že se jí ÚOHS bude pečlivě zabývat a k tendru zaujme jasné stanovisko. „Je jasné, že se jedná o politicky citlivý případ a UOHS nebude v jednoduché pozici. Přesto věřím, že se k ní postaví čelem a zakázku prozkoumá“, říká David Ondráčka z TIC.
V podnětu TIC je nejdůležitějším argumentem nejasnost předmětu plnění a požadovaných výstupů, což v podstatě znemožní reálně porovnat došlé nabídky.

Druhá zakázka, kterou TIC napadá u ÚOHS se týká nákupů zdravotnického zařízení zadavatele Krajská zdravotní, a.s. v Ústí nad Labem, které rovněž vykazují rysy porušení zákona o veřejných zakázkách. TIC se hodlá věnovat podrobně problematice nákupů zdravotnických zařízení.

Kontakt pro média:
David Ondráčka, ředitel
Transparency International - Česká republika, o.p.s.
Mob.: 605 814 786, tel: 224 240 895-7, fax: 224 240 914
Mail: ondracka@transparency.cz
www.transparency.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů