Pátek, 19. dubna 2024

O zakázce na likvidaci ekologických škod by mohla vláda hlasovat na přelomu září a října 2009

O zakázce na likvidaci ekologických škod by mohla vláda hlasovat na přelomu září a října 2009
O zakázce na likvidaci ekologických škod by mohla vláda hlasovat na přelomu září a října tohoto roku. V nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce to prohlásil Tomáš Uvíra, vrchní ředitel ministerstva financí.

Úřednická vláda je podle něj ideální na řešení tohoto problému. "Supertendr je v době krize výhodný, pokud kabinet odsouhlasí vítěze, tendr zaplatí Česká republika, až když firmy ekologickou zátěž odstraní. To je nejdříve za dva roky. Nepostihne to tedy deficit veřejných financí a bude to mít velký přínos pro přijetí eura," řekl Uvíra.

Podle poslance Michala Doktora (ODS) si nemůže stát odložení schválení tendru dovolit, jinak hrozí České republice arbitrážní soud. "Každý odklad plnění znamená zdražení,"dodal. "Máme za sebou historickou zkušenost, kdy tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka, který přerušil plnění ekologických závazků a tehdy vymahatelných smluv, a v průběhu dvou let zdražil výsledné plnění ekologických závazků tehdy uzavřených smluv zhruba o tři až pět miliard korun," řekl Doktor.

"My jsme zvolili variantu takzvané kvazikoncese, která umožňuje zrušit výběrové řízení na konci vládou. Pokud bychom udělali klasické výběrové řízení, možné to není. V případě, že ho vláda neschválí, ročně jsme schopni zadávat zhruba 200 zakázek, takže minimálně pět let budeme tyto zakázky zadávat," řekl Uvíra.

Pokud by stát obří zakázku nevypsal, bylo by podle Doktora nutné vypsat zhruba 1100 malých výběrových řízení. "Ta jsou z mého pohledu náchylná ke korupci daleko více než veřejná soutěž a také je to daleko pomalejší a dražší metoda," řekl Doktor.

Dolejš se obává o to, zda bude stát schopný zakázku financovat. "Peníze na zakázku by se pravděpodobně měly získat z privatizačních výnosů, my jsme ale v situaci, kdy už je Česká republika poměrně hodně zprivatizovaná a další privatizace už je principiálně sporná. "Rozhodně ty velké privatizační objemy počínaje ČEZ a konče Letištěm Praha by se neměly privatizovat vůbec. Generovat zdroje na úhradu tak nebude jednoduché,"dodal.

Autor: Petra Dušková

Zdroj: http://www.mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů