Úterý, 23. dubna 2024

Obří ekologickou zakázku vláda už nestihne schválit, termín se posunul

Obří ekologickou zakázku vláda už nestihne schválit, termín se posunul

Přechodná vláda Jana Fischera už s největší pravděpodobností nestihne dotáhnout do konce největší státní zakázku v historii - tendr na odstranění starých ekologických škod za možná až 115 miliard korun. Tendr přitom vzbudil i vlnu kritiky, poukazující na možnost korupce v řádu možná miliard korun.

Ministerstvo financí totiž včera posunulo termín pro přijetí cenových nabídek o dva měsíce, ze 13. srpna na 13. října. To znamená až na dobu po mimořádných volbách, které proběhnou 9. a 10. října.

"Poté bude mít ministr financí 90 dní na rozhodnutí o vítězi, jehož musí schválit i vláda. Dá se očekávat, že o tendru bude rozhodnuto nejdříve na přelomu roku," řekl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. V té době by už měl pracovat nový kabinet.

Důvodem pro posunutí termínu byly podle Jakoba žádosti účastníků tendru. Ti nyní studují dokumentaci k jednotlivým případům škod v dolech, chemičkách a dalších firmách, a do půli srpna by se prý stohy materiálů nestačily probrat.

"Jsme spokojeni. Žádali jsme o prodloužení termínu aspoň o tři týdny. Teď budeme moci přesněji stanovit náklady, které si vyčištění jednotlivých míst vyžádá," potvrdil Pavel Borůvka, obchodní ředitel společnosti Marius Pedersen, jeden ze tří účastníků tendru.

Spolu s touto dánskou společností postoupily do druhého kola česká Geosan Group (spolupracuje s firmou A.S.A.) a firma Environmental Services (financovaná skupinou J&T a spojená s firmou SITA).

Teoreticky by se do hry mohly ještě dostat i tři společnosti, vyřazené ministerstvem financí v prvním kole. Jde o konsorcium v čele s PPF Advisory, dále konsorcium Deme Environmentals a Dredging International, a také sdružení PD Gruppe - Stavoprogres. Ministerstvo už sice jejich odvolání zamítlo, ale o stížnosti firem na vyřazení ještě stále rozhoduje antimonopolní úřad. "U nás zatím rozhodnutí nepadlo," potvrdil HN místopředseda úřadu Robert Neruda.

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů