Úterý, 16. dubna 2024

Jihočeský kraj pomůže odstranit ekologickou zátěž v Milevsku

Jihočeský kraj pomůže odstranit ekologickou zátěž v Milevsku

Jihočeský kraj chce pomoci odstranit starou ekologickou zátěž v Milevsku. Radní kraje doporučí zastupitelstvu schválit zpracování rizikové analýzy lokality Milevsko z Operačního programu Životní prostředí.

"Rozhodli jsme se pomoci, protože máme signály, že po zpracování rizikové analýzy by mohly být uvolněny finance z oblasti životního prostředí již na řešení likvidace staré ekologické zátěže. Projekt zpracování rizikové analýzy počítá s celkovými výdaji 2,3 milionu korun, z Operačního programu Životní prostředí chceme získat 90 procent této částky, kraj by přidal deset procent," uvedl hejtman kraje Jiří Zimola.

Zpracování rizikové analýzy je důležité pro volbu dalšího postupu a hledání formy konečného řešení sanace ekologické zátěže. V uvedené lokalitě bylo v roce 1993 zjištěno znečištění vodního toku a podzemních vod polychlorovanými bifenyly (PCB) a nepolárními extrahovatelnými látkami. Částečná dekontaminace začala v roce 1995, ale nebyla dokončena. V roce 2003 město Milevsko zajistilo, aby se odtěžila kontaminovaná zemina a vyčistily podzemní vody, konečná dekontaminace zemin se ale neuskutečnila.

Asi 100 tun zeminy znečištěné PCB je nyní uloženo v uzavřeném sarkofágu na zajištěném pozemku ve vlastnictví obce Přeborov. Ta s uložením souhlasila za předpokladu, že bude pouze dočasné. "Obec Přeborov nemá možnost řešit likvidaci ekologické zátěže, město Milevsko má v tomto případě také omezené kapacity. Proto kraj do řešení problému, který s ohledem na současný stav nabývá regionálního významu, vstupuje," dodal hejtman Zimola.

Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů