Sobota, 20. dubna 2024

Č.Budějovice zlikvidovaly další starou ekologickou zátěž

Č.Budějovice zlikvidovaly další starou ekologickou zátěž

Českobudějovická radnice úspěšně dokončila rekultivaci skládky Žákův lom v Hosíně. Od roku 1984 tam byly vyvezeny stovky tun průmyslových a komunálních odpadů. Na pilotní projekt likvidace starých ekologických zátěží a začlenění rekultivovaných ploch do krajiny získalo město šestimilionovou dotaci z Operačního programu Životní prostředí, řekl dnes ČTK primátor Juraj Thoma.
Starou ekologickou zátěží byla zasažena téměř hektarová lokalita v lese, ležící několik desítek metrů od kostela v Hosíně. "Průmyslový odpad byl na skládku navážen v letech 1984 a 1985, do roku 1995 pak sloužila k ukládání směsného komunálního odpadu. V roce 1998 byla skládka darovací smlouvou převedena do vlastnictví města," uvedl primátor.

Město platilo terénní úpravy, utěsnění skládky, odvedení spodních, průsakových a povrchových vod a také vytvoření biologické vrstvy. Upraveny byly cesty, zbourány některé stavby. Celý pozemek byl zatravněn a částečně osázen dřevinami. Lokalitu nyní musí město 30 let monitorovat.

Starých ekologických zátěží je v Českých Budějovicích řada, třeba v bývalých kasárnách, kde byly umístěné tanky. Vedle Žákova lomu byla v roce 2003 úspěšně zlikvidována i skládka Švábův hrádek, kde dosahovala vrstva odpadů na zhruba šesti hektarech výšky 16 metrů. Likvidace přišla na 30 milionů korun, uvedla mluvčí magistrátu Jitka Welzlová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů