Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zakázka století se nejspíš ještě zpozdí, ale Fischera asi nemine

Zakázka století se nejspíš ještě zpozdí, ale Fischera asi nemine

Za odstranění ekologických škod stát může zaplatit až 115 miliard. Skutečné náklady ale vláda nezná.

Už už to vypadalo, že největší a zároveň asi nejspornější tendr v české historii - zakázka na odstranění starých ekologických škod - se Fischerově vládě vyhne.

Původní termín pro otvírání nabídek na zakázku, která může přijít státní kasu až na 115 miliard, se totiž posunul ze 13. srpna o dva měsíce. Tedy za plánované předčasné volby.

Jenže teď je zřejmé, že zakázku bude muset řešit současný kabinet. A to přesto, že se otvírání obálek možná ještě posune.

"Další prodloužení termínu v řádu týdnů uvítáme. Zvažujeme, že o to požádáme sami," potvrdil Martin Borůvka ze společnosti Marius Pedersen, jedné ze tří firem, jež v tendru pokračují. Ředitel odboru ministerstva financí Tomáš Uvíra sice říká, že se nyní s posunem nepočítá. Ale pro prodloužení termínu mluví i fakt, že se do hry možná vrátí i další tři zájemci, vyřazení v prvním kole. Odvolali se k antimonopolnímu úřadu, který ještě nerozhodl. Do tendru se tak třeba k investiční skupině J&T, která už ve druhém kole svoji firmu má, může zase dostat i PPF.

Úřednické vládě přitom není co závidět, pokud o obrovské zakázce bude skutečně muset rozhodnout. Lobbistické tlaky jsou silné, politici se přou o to, zda tendr je vůbec třeba. Transparency International opakovaně upozorňuje na veliké nebezpečí korupce.

Největší problém je zjistit, kolik odstranění znečištěných spodních vod a půdy u průmyslových firem opravdu stojí. Strop je 115 miliard. To je výše záruk, jež stát původně slíbil dát na sanace privatizovaným dolům, hutím a chemičkám. Ale podle některých odhadů jsou skutečné náklady jen třetinové.

Náměstek ministra financí Ivan Fuksa prohlásil, že pravé náklady na sanace nyní nezná ani stát. Až dají firmy v tendru nabídku, teprve pak ministerstvo ustaví komisi, která prý rychle náklady zjistí. Podle toho posoudí výhodnost nabídek, a zakázku buď schválí, nebo zruší. Ale firmy, jež v tendru pokračují, už měsíce zkoumají jednotlivé lokality. Mají před státem obrovský náskok.

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů