Čtvrtek, 28. března 2024

Žíšov na Táborsku se po 15 letech zbavil ekologické zátěže

Žíšov na Táborsku se po 15 letech zbavil ekologické zátěže

Jedů a dalších nebezpečných látek se po 15 letech zbavil Žíšov na Táborsku. Zdejší nelegální skládku se podařilo konečně po mnoha předchozích neúspěšných krocích zlikvidovat.

Obci od jedů pomohla soukromá firma, která skládku sudů s nebezpečnými látkami zlikvidovala na své náklady. "Původní německý majitel, který kdysi skládku založil, zmizel a bohužel jsme se tu celá ta léta potýkali s problémem, co s tím," uvedl starosta Dušan Hudlík (nezávislý).

"Pro obec je to skutečně výhra, protože původní a jediný jednatel firmy, který ten nepořádek do obce navezl, zmizel. Slehla se po něm zem a nenašel ho ani Interpol," uvedl Jiří Rypáček z České inspekce životního prostředí, která se problematikou celá léta zabývala.

Soukromá firma, jež nyní Žíšov zbavila ekologické zátěže za mnoho milionů korun, chce prý na pozemku dál podnikat. Blíže ale své záměry zatím nespecifikovala.

"Opravdu jsme si oddychli, protože látky, jako jsou polyetherpolyoly či isokyanátofenyly, ohrožovaly spodní vodu i životy našich obyvatel. Věříme, že s ničím podobným se již nikdy nebudeme muset potýkat," dodal starosta Hudlík.

Na jihu Čech ale nejde o jedinou podobnou záležitost. Obdobný problém nyní řeší ve Lhenicích na Prachaticku, kde je skládka jedovatého odpadu, ke které se nikdo nehlásí.

Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů