Čtvrtek, 28. března 2024

Zakázka století míří do finále

Zakázka století míří do finále

Vláda už vybrala komisi pro hodnocení obřího státního tendru. Za týden končí termín pro nabídky, ve hře je až 115 miliard korun.

Největší, ale zároveň i jedna z nejspornějších státních zakázek může vyvrcholit už za týden. Včera vláda jmenovala komisi, která bude hodnotit tendr na odstranění starých ekologických škod až za 115 miliard korun. Ve hře jsou tři zájemci, kteří mohou obálky s nabídkami doručit do 13. října.

"Vítěze pak komise vybere do několika týdnů, a schválit ho musí vláda," říká šéf odboru ministerstva financí Tomáš Uvíra.

Až přijdou soudy...

Tendr ale od počátku provází tvrdá kritika i podezření z korupce. Stát totiž stále neví, jakou částku má za sanace znečištěné půdy a vod u průmyslových firem, k nimž se zavázal při jejich privatizaci, vůbec požadovat. Maximum je 115 miliard. To je suma záruk za sanace, k níž se stát zavázal počátkem 90. let.

"Podle odhadu našich expertů ale skutečné náklady mohou být kolem třiceti, čtyřiceti miliard," potvrdila včera šéfka České inspekce životního prostředí Eva Tylová.

Ministerstvo financí, které celý projekt sloučení několika stovek sanací do jednoho tendru loni vymyslelo, ale tento odhad zpochybňovalo.

Náměstek ministra Ivan Fuksa v létě zmínil plán, jak se prý jeho úřad dopracuje k reálné cifře. "Jakmile zájemci odevzdají obálky, vznikne expertní tým, a ten skutečné náklady vyčíslí. Podle toho pak vybereme vítěze s nejlepší nabídkou, nebo tendr jako pro stát nevýhodný zrušíme," prohlásil Fuksa.

Jenže teď se zdá, že žádný takový expertní tým působit nebude.

"Do hodnocení nabídek se především zapojí ministerstvo životního prostředí," tvrdí sice Uvíra. Jenže toto ministerstvo žádný zájem nemá.

"Nabídky prostě posoudí klasická komise, v níž máme jen dva zástupce. Pak si návrh řešení převezmou lidé z financí a půjdou s ním na vládu," vysvětluje mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar. "Naším nápadem tato zakázka nebyla a není," dodává výmluvně Kašpar.

Ruce pryč dává od hodnocení nabídek i inspekce životního prostředí. Ta je přitom klíčovou institucí, která bude kontrolovat výsledky sanací.

"Vyhovoval nám dosavadní systém jednotlivých zakázek. Do velkého tendru nechceme být nijak 'namočeni'. Je jen dobře, když za něj bude zodpovídat pouze ministerstvo financí. Bude i jednodušší při případných soudech kolem tendru, když ponese zodpovědnost jediná instituce," dodává šéfka inspekce Tylová.

Podle čeho tak vlastně chtějí tendr posoudit lidé z ministerstva financí, není zřejmé. O rozpacích zřetelně svědčí nedělní televizní vyjádření šéfa resortu Eduarda Janoty. Ten vůbec nehovořil o expertní skupině, ale rovnou volal po tom, aby vláda dostala "jasné mantinely" od politiků. "Jestli například 50 miliard je dobrá cena nebo 80 miliard špatná cena," řekl.

PPF se vrátí?

Celý tendr ale může torpédovat fakt, že do hry se stále mohou vrátit další tři zájemci, vyřazení v prvním kole. Ti se odvolali k antimonopolnímu úřadu.

"Předpokládáme, že tři samostatná rozhodnutí v této věci vydáme během října," potvrdil včera HN mluvčí úřadu Kristián Chalupa.

K dosavadní trojici firem Geosan, Marius Pedersen a Environmental Services (tu vlastní skupina J&T) se tak mohou teoreticky přidat sdružení PD Gruppe-Stavoprogres, konsorcium Deme-Dredging nebo i PPF Advisory. Co bude se soutěží v takovém případě?

"Asi bychom ji museli zrušit. Ale zatím se držíme daných termínů, a 14. října má komise otevírat obálky s nabídkami," říká Uvíra.


Konkrétně pokračuje

Geosan Group
Stavební firma, zabývající se i rekultivacemi a sanacemi. Čelila návrhům na insolvenci, ale závazky nakonec uhradila. Do tendru jde spolu s firmou A.S.A. , jedním z největších evropských hráčů oboru.

Marius Pedersen Engineering
Společnost zaměřená na odpady a sanace. Mateřská dánská firma Marius Pedersen je evropskou jedničkou v totmo byznysu. Ovládá ji francouzská skupina Veolia.

Environmental services
Účelově založená společnost, kterou blastní investiční skupina J&T. Do tendru jde s firmou SITA - jež je součástí obřího holdingu Suez Environnement.


Složení komise, která má hodnotit obří ekologickou zakázku

- za ministerstvo financí: ivan fuksa, igor fojtík, jaroslav zima
- za ministerstvo životního prostředí: Karel Bláha, Pavla Kačabová
- za ministerstvo průmyslu a obchodu: Luboš Vaněk, Zbyšek Sochor
- za ministerstvo spravedlnosti: Miroslav Broum
- za úřad vlády: Blanka Vysloužilová


AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů