Středa, 17. dubna 2024

Pečky shánějí 12 milionů korun na likvidaci ekologické zátěže

Pečky shánějí 12 milionů korun na likvidaci ekologické zátěže

Pečky shánějí 12 milionů korun na likvidaci staré ekologické zátěže, která znečistila spodní vody v areálu zaniklého státního podniku ZPA Čakovice. Areál se přeměnil ve stavební pozemky. V silách jejich soukromého majitele ale není problém vyřešit. Město mu chce proto pomoci a požádalo na to o dotaci Státní fond životního prostředí a Středočeský kraj, řekl ČTK starosta Milan Urban.

"Je to stará ekologická zátěž ze 70. a 80. let," dodal. V podniku se tehdy montovaly servopohony, jejichž části se galvanicky upravovaly nebezpečným kadmiem. Nyní se tento způsob už nepoužívá. Poslední rozbory ukázaly, že jed z galvanických lázní zamořil nejen okolní zeminu, ale i spodní vody. V nich se objevil například zdraví škodlivý perchloretylen. Stavební úřad proto zakázal vodu z vrtaných studní ve zmíněné lokalitě užívat. Kromě ochrany obyvatel tak chce zabránit i dalšímu šíření kontaminované vody.

Úředníci současně pozastavili vyřizování stavebních povolení na budování dalších studní v dané části města. Podle starosty to ale stavbám rodinných domů nebrání. V místě je městský vodovod, který má zdroj vody mimo znečištěné území.

"Město není viníkem znečištění, ale když se do toho nevloží, tak likvidace zátěže je v nedohlednu," dodal starosta. V zájmu ochrany zdraví obyvatel se proto podle něj rozhodlo pomoci majiteli pozemků, který také za znečištění vinu nenese. Pokud Pečky dotace získají, zahájí likvidaci ekologické zátěže na jaře příštího roku. Kromě odtěžení znečištěné zeminy se bude muset téměř dva roky čerpat a čistit kontaminovaná spodní voda.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů