Středa, 24. dubna 2024

Ministerstvo rozhodne o dalším průběhu obřího ekologického tendru tento týden

Ministerstvo rozhodne o dalším průběhu obřího ekologického tendru tento týden

Poté, co ÚOHS vrátil do hry konsorcium PPF, se nabídky uchazečů tendru na likvidaci ekologických škod budou zřejmě otevírat až příští rok.

Ministerstvo financí rozhodne o změně postupu v takzvané ekozakázce, největším státním tendru v historii na likvidaci ekologických škod, s největší pravděpodobností ještě tento týden. HN to potvrdil mluvčí MF Ondřej Jakob.

"Rozhodnutí antimonopolního úřadu už jsme dostali. Pečlivě ho prostudujeme a chceme rozhodnout o dalších krocích během několika dní, nejlépe do konce týdne," potvrdil Jakob.

Antimonopolní úřad totiž vrátil do hry jednoho z dříve vyřazených uchazečů, konsorcium v čele s PPF Advisory miliardáře Petra Kellnera. Podle ministerstva financí i PPF je teď nejpravděpodobnější, že firma dostane od ministerstva několik měsíců na to, aby si mohla prostudovat podklady pro odstraňování škod, a pak podat svoji nabídku.

Tím dostane stejné podmínky, jako měli u stávají tři účastníci tendru, jehož hodnota může dosáhnout až 115 miliard korun. Místo 2. listopadu, kdy se měly otvírat nabídky do tendru, tak bude nejspíš uzávěrka až příští rok.

"Nemáme žádný důvod tendr rušit. Ale všichni účastníci musí mít stejné podmínky. I PPF Advisory tak musí dostat zhruba tři měsíce, nebo podobnou lhůtu, s níž by souhlasila," potvrdil HN už v neděli pravděpodobný scénář ministr financí Eduard Janota. "Nejprve ale musíme počkat, až dostaneme od ÚOHS oficiální vyjádření, teprve pak rozhodneme," zdůraznil.

S podobným postupem souhlasí i mluvčí PPF Milan Tománek. "Tendr by měl pokračovat, jinak by pro nás nemělo rozhodnutí ÚOHS smysl. Ale chceme samozřejmě stejné podmínky, jako konkurence. To znamená dostatek času na přípravu naší nabídky," řekl. Tednr podle něj nyní s více účastníky bude i důvěryhodnější. "Pokud byla soutěž kritizována za neprůhlednost, větší počet účastníků pomůže tuto pověst napravit," prohlásil.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů