Úterý, 23. dubna 2024

KDU-ČSL požaduje zrušení tendru na odstranění starých ekologických zátěží

KDU-ČSL požaduje zrušení tendru na odstranění starých ekologických zátěží
KDU-ČSL vyzývá předsedu vlády Jana Fischera, aby zrušil tendr na odstranění starých ekologických zátěží. KDU-ČSL jej od samého počátku považuje za velmi netransparentní a pochybný. Tato zakázka vzbuzuje od samého počátku podezření z možné korupce. Vždyť nikdo - dokonce ani ministr financí - neví, jakou má vlastně zakázka hodnotu!

Předseda Cyril Svoboda k tomu uvedl: "Podporujeme myšlenku, aby stát přijal svoji zodpovědnost za kontaminaci životního prostředí během komunistického režimu. Nelze ale dovolit státním úředníkům, aby svým netransparentním postupem superzakázky způsobili státu škodu v řádu až desítek miliard korun. Je to právě Ministerstvo financí, které by mělo dbát o maximální efektivnost vynaložených finančních prostředků všech daňových poplatníků. Jediné možné řešení v této situaci je dosáhnout zrušení tendru a na základě analýzy stavu za účasti ministerstev financí, životního prostředí a České inspekce životního prostředí prosadit další postup v řešení všech starých ekologických zátěží v rámci uzavřených ekologických smluv."

Problematické body tzv. superzakázky:

1. Neproběhlo řádné připomínkové řízení.
2. Neakceptovaly se připomínky Ministerstva životního prostředí.
3. Není jasný předmět zakázky a jeho aktuální cena.
4. Právní řešení považuje KDU-ČSL od samého počátku za chybné. Exministr financí Miroslav Kalousek se opírá o posudek bývalého děkana Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni a bývalého ředitele Ústavu státu a práva Jaroslava Zachariáše. To samo o sobě považujeme za dostatečný důvod pro zrušení celého výběrového řízení.

Pokud vláda nezruší výběrové řízení na odstranění starých ekologických zátěží do začátku schůze Poslanecké sněmovny, bude KDU-ČSL žádat o zařazení samostatného bodu k této otázce do programu schůze.
Martina Kaderová, tisková mluvčí KDU-ČSL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů