Čtvrtek, 28. března 2024

Kindlův posudek ekologického tendru ovlivnil vládu

Kindlův posudek ekologického tendru ovlivnil vládu

Praha - Rozhodnutí vlády o tom, že obří tendr na odstraňování ekologické zátěže nebude klasická veřejná zakázka, ale koncesní projekt, ovlivnil posudek Ústavu státu a práva vypracovaný někdejším proděkanem plzeňské právnické fakulty Milanem Kindlem. Napsaly to dnešní Lidové noviny (LN) s odvoláním na šéfa lidovců Cyrila Svobodu, který míní, že koncesní projekt je méně průhledný a uvedený posudek je nekvalitní.

Svoboda prý v někdejším kabinetu Mirka Topolánka (ODS) prosazoval, aby se vládní tendr za zhruba 115 miliard korun konal podle pravidel klasického výběrového řízení. "Klasická veřejná zakázka se zadává v otevřenějším a přísnějším režimu," řekl Svoboda, podle kterého navíc podléhá zkoumání Evropské komise.

Koncesní projekt podle LN navrhl ministr financí Miroslav Kalousek. Znejistělé ministry o "Kalouskově pravdě" přesvědčil právě posudek Milana Kindla, uvedl deník.

Ministerstvo financí se na ústav obrátilo 25. srpna 2008 a o několik dní později, 29. srpna, už prý mělo na stole šestistránkový posudek. Podepsal ho tehdejší ředitel ústavu Jaroslav Zachariáš, zpracoval ho Kindl. Kindl i Zachariáš jsou spojeni se skandálem s nestandardním studiem na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni.

Ministerstvo za posudek zaplatilo 100.000 korun. Materiál se podle LN nezabývá podstatou sporu mezi Kalouskem a Svobodou - tedy zda ekozakázku zadat jako koncesní projekt, nebo ne. Staví se údajně ale na Kalouskovu stranu, protože bere jako hotovou věc to, že ekozakázka se bude zadávat podle koncesního zákona.

Svoboda míní, že materiál ministry velmi ovlivnil. "Posudek s kulatým razítkem, podepsaný ředitelem Ústavu státu a práva, má váhu," řekl LN. Kalousek deníku řekl, že si klade otázku, zda Kindlova účast v aféře "rychlostudentů" znamená, že všechny jeho právní posudky jsou vadné. "Domnívali jsme se - a já se domnívám dodnes -, že Ústav státu a práva je nezávislá autorita," uvedl exministr financí, který byl v uvedené době stejně jako Svoboda členem KDU-ČSL. Dnes je jedním z lídrů nové strany - TOP 09.

Kindl se dnes podle LN ke svému posudku nezná. Na dotaz, zda psal posudek na ekologickou zakázku, odpověděl minulý týden na tiskové konferenci, že "určitě ne".

Podle Svobody je materiál nekvalitní. "Posudek, který má vládě garantovat, že se nemýlí v takové zakázce za 114 miliard korun, by měl obsahovat analýzy, porovnání se zahraničím, judikaturu evropského soudního dvora," míní. Nic takového ale podle něj dokument neobsahuje. "Je to jen šest stran obecných formulací. Hodí se na jediné - můžete si jím podstrčit nohu stolu, aby se nekýval," dodal.

Kritici soutěže tvrdí, že tendr může připravit státní kasu o desítky miliard korun. Bývalý vicepremiér Martin Bursík nedávno řekl, že sanace zamořené půdy by vyšla jen na 40 miliard, a ne na 115 miliard korun.

Ministerstvo financí ale tvrdí, že pokud by se ekologické škody odstraňovaly podle současné praxe, tedy zadáváním jednotlivých zakázek, nestihl by stát podle ministerstva do roku 2015 dostát svým závazkům. Stát přitom vlastníkům zamořených území přislíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění mohou hrozit i žaloby nebo arbitráže.

Kindl je zapojený do problémů na Právnické fakultě Západočeské univerzity, které začaly plagiátorskou aférou. Později se objevily pochybnosti o tom, zda bylo studium na plzeňských právech standardní. Na fakultě nejsou některé práce studentů, zjistilo se, že někteří lidé ji zřejmě absolvovali nestandardně rychle. Kindl se kvůli aféře vzdal funkce proděkana, opustil i Ústav státu a práva. Z funkcí odešli i další proděkan Ivan Tomažič a děkan Zachariáš.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů