Úterý, 16. dubna 2024

Krádeže transformačních olejů poškozují životní prostředí

Krádeže transformačních olejů poškozují životní prostředí

Skupina ČEZ eviduje na svém distribučním území desítky krádeží izolačního oleje z transformátorů. Zloději ve snaze snadného a rychlého zisku riskují své vlastní životy, ale také poškozují životní prostředí. Celková škoda se často šplhá do výše statisíců korun.

V severočeském regionu se takovéto případy udály převážně na Chomutovsku, Mostecku, dále v obci Rohatce na Litoměřicku a poslední nedávný případ energetici zaznamenali v obci Cítěneves na Roudnicku.

Při pokusu o krádež oleje většinou významné množství unikne do okolí, odkud musí být odstraněný. Takováto sanace je technicky i finančně velmi náročná. Vždy také dojde k dočasnému narušení životního prostředí.

"Již od osmdesátých let v našich transformátorech nepoužíváme olej obsahující přísadu PCB, ale olej s nižšími ekologickými riziky. I tento zanechává v půdě negativní následky s dlouholetou účinností," říká bezpečností ředitel ČEZ Distribuce Jiří Koutecký.

Izolační olej je nezbytný pro správnou funkci transformátoru, udržuje v něm nutnou provozní teplotu. Po odčerpání oleje přestane zařízení fungovat, transformátor se přehřeje a havaruje. Na krádež doplatí slušní a poctiví zákazníci, neboť na obnovení dodávek čekají až do dokončení oprav.

Zloději často nezůstanou jen u oleje, pokoušejí se také demontovat i barevné kovy z vinutí transformátoru. Přitom pro zanedbatelný zisk páchají dalekosáhlé škody, riskují svůj život a zdraví a dokonce ohrožují nic netušící zákazníky. Klatovský soud nedávno poslal do vězení muže, který ohrozil nic netušící lidi tím, že do běžných zásuvek nasměroval elektřinu o napětí patnáct tisíc Voltů. Při použití například fenu mohlo dojít k úmrtí.

Této trestné činnosti se čím dál častěji dopouští organizované skupiny. Skupina ČEZ případy předává Policii ČR a všichni pachatelé se tak vystavují trestnímu stíhání. Při vyčíslení škody nad částku pět tisíc korun se již nejedná o přestupek, ale o trestný čin s odpovídající trestní sazbou.

ČEZ Distribuce v současné době v lokalitách kde se krádeže vyskytují, zintenzivňuje spolupráci s Policií ČR. Ta je stále úspěšnější při dopadení pachatele, jak o tom svědčí poslední vyřešené případy ze severní Moravy, kde je v současné době vedeno trestní stíhání proti čtyřem pachatelům ve věku 23 - 34 let.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů