Pátek, 29. března 2024

Vláda schválila pokračování ekologické superzakázky

Vláda schválila pokračování ekologické superzakázky

Státní obří zakázka na odstranění starých ekologických škod v hodnotě zhruba 115 miliard korun bude pokračovat. Návrh ministerstvo financí pokračovat v tendru v pondělí schválila vláda. Novinářům to řekl ministr financí Eduard Janota. Zrušení zakázky by totiž podle právních analýz vypracovaných pro MF bylo problematické a riskantní a v případě takového kroku by státu hrozily žaloby od účastníků tendru.

Loni v listopadu poslanci přijali usnesení, ve kterém žádali vládu, aby zastavila přípravu realizace ekologické superzakázky. MF následně pověřilo dvě advokátní kanceláře zpracováním nezávislých právních stanovisek k možnostem zákonným způsobem zadávací řízení zrušit.

"Je lepší, aby zakázka standardně probíhala nadále a bude na vládě, zda bude akceptovat nabídky. Zároveň není vůbec na škodu si otestovat, za jakou cenu jsou účastníci ochotni odstranění škod realizovat," uvedl minulý týden mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Součástí projektu je i možnost, že vláda nabídky nepřijme a projekt usnesením vlády zruší bez rizika vyvolání arbitráže.

Termín uzávěrky tendru se posunul podle Jakoba z původního termínu v červnu až na druhou půlku roku. V té době by už měla fungovat nová vláda. MF by konkrétní termín mělo určit do konce května.

Ministerstvo financí vyhlásilo veřejný tendr na odstranění starých ekologických škod jednou velkou zakázkou na konci roku 2008. Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 115 miliard korun.

Kritici soutěže ale tvrdí, že tendr může připravit státní kasu o desítky miliard korun. Odstranění zátěží v jedné zakázce má podle ministerstva financí přinést finanční úspory a zrychlení sanace ekologických škod.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů