Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ministerstvo průmyslu chce navýšit garance na likvidaci ekologických škod na 18,5 miliardy

Ministerstvo průmyslu chce navýšit garance na likvidaci ekologických škod na 18,5 miliardy

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chce na likvidaci ekologických škod v Ústeckém a Karlovarském kraji navýšit státní garance z 15 na 18,5 miliardy korun. Návrhem se bude v pondělí zabývat vláda.

Navýšení garancí MPO odůvodňuje tím, že částka 15 miliard nezahrnovala revitalizační projekty obcí a daň z přidané hodnoty. "Realizace projektů společnostmi z daných regionů a jejich následné využití přispěje k částečnému zmírnění současného hospodářského poklesu a úbytku pracovních míst," řekl k tomu ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský. "Navýšení finanční částky umožní pokračování odstraňování ekologických škod vzniklých bývalou hornickou činností v tomto území. Bude výrazným stimulem desítkám podnikatelských subjektů, které budou toto opatření realizovat a povede k udržení velkého počtu pracovních míst v těchto společnostech," dodal ministr.

Ministerstvo navrhne také uvolnit čtvrtou tranši finančních prostředků ve výši čtyř miliard korun na řešení ekologických škod v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. MPO totiž předpokládá, že prostředky z prvních tří tranší budou v průběhu letošního roku zcela vyčerpány. ""Ekonomický a sociální přínos programu řešení ekologické revitalizace v Moravskoslezském kraji spočívá zejména v nárůstu pracovních příležitostí, který přinesou jednotlivé projekty," řekl Tošovský.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů