Čtvrtek, 18. dubna 2024

V Příbrami je podle radnice znečištěná podzemní voda

V Příbrami je podle radnice znečištěná podzemní voda

Příbram - Staré ekologické zátěže jsou pro Příbram a její okolí typické především v podobě odvalů horniny jako pozůstatků po hlubinné těžbě.Dalším a aktuálnějším problémem v oblasti životního prostředí je nyní podezření na možné znečištění podzemních vod v blízkosti Příbramského potoka v průmyslové zóně města. Radnice kvůli tomu chce nechat zpracovat rozsáhlou analýzu za 4,5 milionu korun.

"Podle našich informací situace ve vztahu k povrchové vodě Příbramského potoka vážná vůbec není. Možný problém spočívá v předpokládané kontaminaci podzemních vod, nikoli vody v potoce," uvedl Patr Walenka z příbramského odboru životního prostředí.

Příbramská radnice má v plánu využít státní dotace z fondu životního prostředí, která ji pomůže financovat devadesát procent z nákladů 4,5 milionu korun na analýzu rizik předpokládané staré ekologické zátěže a možného znečištění prostředí v části průmyslové zóny.

Jedná se o oblast u podniku Karsit, v okolí Balonky či masokombinátu. V polovině devadesátých let minulého století zde byl po rozborech zjištěn výskyt látek s významným podílem chloru v půdě.

"Částečné a dílčí analýzy byly provedeny jednotlivými podniky. Město využívá současnou možnost dotačních titulů z Operačního programu Životního prostředí, která v této době umožňuje i obcím získat dotaci na zpracování analýzy rizika na tak rozsáhlém území," doplnil Petr Walenka, vedoucí odboru životního prostředí.

Téměř půl milionu korun by v případě uznání dotace muselo město doplatit ze svého, k tomu by měl posloužit krajský havarijní fond.
Původce znečištění je v současnosti těžké určit, možností je více.

Podle informací z vedení města může jít o bývalé průmyslové podniky i nové znečišťovatele. Kontaminace se totiž pravděpodobně rozšiřuje. Skutečný stav ale zjistí až případné vrty a sondy.

"Jestli někdo znečišťuje potok, ale i les nebo prostě okolí, tak by logicky měl platit pokuty a přinejlepším se pokusit dát vše do pořádku, nebo se postarat o nějakou náhradu," podotkl František Brajer z Příbrami. "Přijde mi, že všeobecně se znečišťování moc neřeší. Ale spíš by byla potřeba změna přístupu lidí, aby začali brát trochu víc ohledy na své okolí," dodal František Brajer.

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů