Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ekozakázka je jako poker - její limit proto nezveřejním

Nezvykle razantně reagoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na kritickou výtku svého vládního kolegy Pavla Drobila (ODS), že před jeho ministerstvem životního prostředí zatajuje informace o obří ekologické zakázce.

Ekozakázka je jako poker - její limit proto nezveřejním

"Nic netajím a požaduji, aby se mi za to ministr životního prostředí omluvil," vyzval Kalousek Drobila.

Ten v pátečním rozhovoru pro HN Kalouska obvinil, že kvůli němu nemůže splnit úkol od premiéra a vyčíslit do konce září odhad reálných nákladů na tendry.

Maximální hodnota zakázky na odstranění starých ekologických škod, vypsané Kalouskovým úřadem, může dosáhnout až 115 miliard korun. Ale kritici tvrdí, že skutečná hodnota je možná jen třetinová.

HN: Ministr Drobil trvá na tom, že váš úřad prý předání podkladů pro jeho ministerstvo zdržoval, že je to "podivné a nepřijatelné" chování? Vylučujete, že jste něco zatajovali?

Naprosto to vylučuji. Náš ředitel Tomáš Uvíra má snad ještě v mobilu poděkování od úředníků ministerstva životního prostředí za zaslání materiálů k ekozakázce.

HN: Není v to v poslední době první střet mezi vaší TOP 09 a Nečasovou ODS. Považujete Drobilovy výroky za pokračování tohoto soupeření uvnitř vládní koalice?

Pan ministr Drobil i v tom pátečním rozhovoru vyzývá k tomu, aby ve vládní koalici skončily hádky. Přitom bezdůvodně řekne to, co řekl. Já to nehodlám dál rozmazávat.

HN: A vaše veřejná výzva, aby se Drobil omluvil?

Já přece nemyslím, aby se někde omlouval na kolenou. Jen jsem reagoval na to, že naprosto není pravda, co říkal.

HN: Proč se tak bráníte vyčíslení odhadu, kolik by ekozakázka mohla reálně stát? Drobil říká, že jen na základě tohoto odhadu se pak vláda může rozhodnout, jestli se státu vyplatí.

Trvám na tom, že panu premiérovi dáme do konce září metodiku, jak k tomuto odhadu dojít. Ale v průběhu soutěže nic zveřejňovat nebudu, to by přece její průběh ovlivnilo.

HN: Pravidla tendru ale zveřejnění nějakého limitu nezakazují?

Ekologická zakázka je přece něco jako poker. Já licituji o to, aby stát ušetřil. To znamená, aby nabídka ceny, za kterou vítězná firma sanace provede, byla co nejnižší. Když dám nějaký limit, tak nic nebude nutit účastníky tendru k tomu, aby šli pod něj.

HN: Ale teď je tím limitem de facto částka 115 miliard korun. Zveřejněním nižšího limitu byste zájemcům dali aspoň najevo, že počítáte s nižší cenou, třeba i o desítky miliard. A v rámci tohoto limitu by mohli účastníci soutěžit bez problémů dál.

Už mě s tím rozčilujete. Já teď prostě žádnou cenu nezveřejním!

HN: Kdy to uděláte?

Odhad bude mít vláda v době po otevření obálek s nabídkami (plánováno na 7. prosince - pozn. HN), a rozhodnutím o vítězi. Když bude nabídka nad tímto odhadem, tak vláda prostě žádného vítěze nevyhlásí. Když bude nejnižší nabídka pod tímto reálným odhadem, tak vítěze vybrat může. To je přece naprosto férový postup.

HN: Komise ministerstva financí už podruhé vyřadila z tendru konsorcium finanční skupiny PPF. Už jednou přitom antimonopolní úřad rozhodl o tom, že vyřazení nebylo oprávněné. Nezasedli jste si nějak na PPF?

Propána - uvědomte si, že zaprvé jsem PPF nevyřazoval já, ale komise. To snad při druhém případu vyloučení měl tehdejší ministr Janota říci, že nebude rozhodnutí komise respektovat?

HN: Spekuluje se o tom, že když bývalý šéf poradců premiéra Fischera Vladimír Mlynář zamířil do PPF, mohl by u vás lobbovat ve prospěch téhle finanční skupiny. Mlynář údajně nemá k TOP 09 daleko. Mluvil jste s ním o ekozakázce?

Nemluvil. Ale i kdyby třeba dnes za mnou přišel - já přece nejsem ani výběrová komise, ani šéf antimonopolního úřadu, který okolnosti vyřazení posuzuje. Nikoho nemohu upřednostnit, nikoho vyřadit.

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů