Úterý, 16. dubna 2024

Rafaj zastavil kvůli PPF obří ekotendr

Šéf antimonpolního úřadu dočasně pozastavil tendr, než prověří, jestli se do něj PPF Advisory může vrátit.

Rafaj zastavil kvůli PPF obří ekotendr

Společnost PPF Advisory slaví dílčí úspěch ve snaze vrátit se do hry o státní zakázku na sanace ekologických škod, v níž jde až o 115 miliard korun. Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj rozhodl o pozastavení tendru, než rozhodne, zda se jej PPF může dál účastnit. "Vydali jsme na žádost PPF předběžné nařízení, aby zadavatel soutěže - ministerstvo financí - zatím nepodnikal žádné kroky. Neznamená to ale, že stížnosti PPF na vyřazení dáváme za pravdu. O tom rozhodneme v příštích týdnech," uvedl Rafaj.

PPF je spokojena. "Věříme, že se jedná o první důležitý krok na cestě k opětovnému návratu do tendru. Jde o to, aby nastala skutečná soutěž mezi zájemci, kteří nabídnou státu nejvýhodnější cenu," prohlásil mluvčí PPF Milan Tománek.

Původně bylo v tendru šest zájemců. Nyní pokračují tři. Ministerstvo financí vyřadilo PPF Advisory už podruhé, firma se ale opět odvolala u antimonopolního úřadu. "Zkoumáme napadené kvalifikační předpoklady zahraničních členů konsorcia PPF - a to je složité. Pozastavili jsme soutěž proto, aby PPF měla jistotu, že ji ostatní účastníci mezitím nemohou předběhnout," vysvětluje Rafaj, proč jeho úřad ještě o stížnosti PPF nerozhodl.

Není zatím jasné, zda se kvůli úřadu posune i termín odevzdání nabídek. Ten je stanoven na 7. prosince. Podle Rafaje záleží na ministerstvu financí.

"Můžeme jen předběžně předpokládat, že by se termín mohl posunout. Ale o ničem jsme ještě nerozhodli," řekl HN ministr Miroslav Kalousek. Ten je přitom kritizován za to, že tendr může být předražený - podle odhadů expertů jsou skutečné náklady na sanace zhruba třetinové, než je dosud uváděný "strop" 115 miliard korun. Kalousek však doposud odmítá zveřejnit reálný odhad ceny, ačkoli to po něm požaduje i premiér Petr Nečas.

Ekozakázka

Strop je 115 mld. korun
Hodnota tendru může dosáhnout až této výše. Podle expertů je ale reálná hodnota zakázky zhruba třetinová.

Tři pokračují, čtvrtý bojuje
Z původních šesti uchazečů pokračují v tendru tři: Marius Pedersen, Geosan a Environmental Services. Konsorcium PPF Advisory ministerstvo financí už podruhé vyřadilo, odvolání nyní řeší antimonopolní úřad.

Den "D" v prosinci
Termín odevzdání nabídek je zatím stanoven na 7. prosince 2010.

AUTOR: Martin Mařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů