Středa, 24. dubna 2024

V ekotendru zbyly tři firmy. A mnoho nezodpovězených otázek kolem...

Česká zakázka století Do finále pokračují neprůhledné firmy a stát to coby zadavatel nedokáže nijak ovlivnit

V ekotendru zbyly tři firmy. A mnoho nezodpovězených otázek kolem...

Otazníků kolem obří státní zakázky na odstraňování starých ekologických škod přibývá. Ve hře o mimořádně atraktivní kontrakt zůstávají tři společnosti. Z toho dvě spolu v minulosti spolupracovaly a jedna má zcela neprůhledné akcionáře.

Poté, co ministerstvo financí ze soutěže vyřadilo konsorcium vedené skupinou PPF, o zakázku bojují Geosan Group, J&T a Marius Pedersen Engineering. Nejzáhadnější z nich je Geosan. Skoro dvě třetiny Geosan Group drží anonymní firmy Duplessa Investment Limited z Kypru a Britten Developments z Velké Británie. Zbývajících 35 procent patří stavebnímu podnikateli z Velimi Luďku Kostkovi. Ten v souvislosti s veřejnými zakázkami čelil v minulosti podezřením z korupce, ale soud ho veškerých obvinění zprostil.

Anonymní akcionáři do Geosanu vstoupili v roce 2008, tedy v době, kdy stát začal obří tendr chystat. Podle mluvčí firmy Vlasty Končelové jde o náhodu. "Zahraniční akcionáři byli přizváni proto, aby měl Geosan snadnější přístup k zahraničním zakázkám, především v Kataru a v Tunisku," říká. Majitele podle ní nelze odtajnit. "Můžeme jen sdělit, že se jedná o stále stejného českého vlastníka," uvedla mluvčí.

Firmu, která se uchází o největší státní zakázku v zemi, tak ovládá český majitel, který nechce vystoupit z anonymity. Jeho totožnost nezná ani vypisovatel tendru: "Informace o vlastnické struktuře uchazečů máme jen v rozsahu veřejně dostupných zdrojů. Nemáme zákonný nástroj, povinnost ani oprávnění zjišťovat uchazeče v tendru," řekl HN mluvčí ministerstva financí Jakub Haas.

David u Goliáše

Zajímavá je i akcionářská struktura dalšího z uchazečů o ekotendr - Marius Pedersen Engineering. Jde o dceru dánské skupiny Marius Pedersen, napohled těžko zpochybnitelného hráče: mateřský holding se pyšní 90letou historií, působí ve stavebnictví, vodním a odpadovém hospodářství ve 40 zemích světa, spoluvlastní jej nadnárodní gigant Veolia. Jenomže dánský Marius Pedersen drží ve společnosti, jež o českou zakázku století bojuje, jen 57 procent. Přes pětinu akcií tu kontroluje rakouská soukromá investiční skupina VCP Unternehmens Beratung.

Proč se silná dánská firma potřebuje spojit s partnerem, za nímž stojí neznámí investoři? "VCP má za úkol zajistit financování prováděných prací. Dodavatel sanací obdrží odměnu až po dokončení jednotlivých lokalit a je třeba si uvědomit, že práce na konkrétní lokalitě mohou trvat i několik let," vysvětluje obchodní šéf Marius Pedersen Pavel Borůvka. Pedersen se však pro ekotendr spojil ještě s dalším a ještě překvapivějším hráčem: s plzeňským architektem Hynkem Gloserem. Jeho stavební firma ČIAS drží v Marius Pedersen Engineering plných 22 procent. "ČIAS by v případě našeho vítězství odpovídal za procesní řízení projektu. Jedná se o více než 300 lokalit, každá bude vyžadovat doprůzkum, povolení, zajištění technologií, realizaci, monitoring. To bude nesmírně náročné na organizaci," vysvětluje Gloserovu účast Borůvka.

Plzeňský ČIAS se zhruba miliardovým obratem ale s řízením projektů v takovém rozsahu nemá zkušenost. Je znám hlavně jako dvorní dodavatel stavebních prací pro plzeňský Škoda Holding a pro společnost Appian, jejíž manažeři Marek Čmejla a Jiří Diviš Škodovku spoluvlastní. Stavěl pro Škodu nájemní haly, nový závod Transportation, odstraňoval ekologické zátěže. Pro Appian zase budoval solární elektrárnu v Tuchlovicích.

Ve Škodě měl před několika lety stamilionové kontrakty i Marius Pedersen. A nejen on - jeho subdodavatelem v Plzni byl tehdy dnešní konkurent v ekotendru - Geosan. Obchodní šéf Pedersenu Borůvka ale ujišťuje, že partnerství Pedersena a Geosanu je minulostí: "Ve všech ostatních sanačních projektech působila firma Geosan jako náš konkurent, stejně jako teď v ekotendru."

Linka na Plzeň

Za zmínku stojí ještě jedna spojka, jež vede z Geosanu na Plzeň. Jak se lze dočíst v obchodním rejstříku, zastupuje tajemného akcionáře Geosanu, společnost Duplessa, na valné hromadě muž jménem Martin Vnouček. Ten se angažuje hned v několika firmách, v nichž působil spolumajitel Škody Holding Michal Korecký. Mají majitelé Škodovky vlastnické zájmy v Duplesse, nebo jde o náhodu? Sám Geosan to neobjasní, právě tyto otázky nechává mluvčí Končelová zcela bez odpovědi.


"Nemáme zákonný nástroj, povinnost ani oprávnění zjišťovat vlastnickou strukturu uchazečů v tendru."
Jakub Haas, mluvčí ministerstva financí


Česká zakázka století. Do finále pokračují neprůhledné firmy a stát to coby zadavatel nedokáže nijak ovlivnit.

Oč jde v ekologické zakázce

170 mld. Kč
Český stát se při privatizaci zavázal, že novým vlastníkům zaplatí náklady spojené s odstraňováním ekologických škod ve 300 lokalitách. Hodnota škod byla vyčíslena na zhruba 170 miliard korun.

1100
Zakázek zbývá ještě vyřešit. V roce 2007 proto úředníci ministerstva financí pod vedením Miroslava Kalouska připravili koncepci jedné obří zakázky. Ta byla vypsána koncem roku 2008.

45 mld. Kč
Celkem 400 zakázek už bylo rozdáno v menších výběrových řízeních. Jejich hodnota je zhruba 45 miliard korun.

114 mld. Kč
je částka, o které se v souvislosti s ekozakázkou často hovoří. Je to však jen souhrn veškerých garancí pro všechny kontaminované lokality.

30 až 50 mld. Kč
je podle odborníků reálná hodnota celé zakázky.

6
zájemců se v roce 2009 přihlásilo do prvního kola státního tendru.

3
uchazeči byli ministerstvem financí z tendru vyloučeni:

- PPF Advisory, Ecosoil Sud, AVE CZ a Dekonta
- Deme Environmental Contractors a Dredging International
- P-D Industriegesellschaft a Stavoprogras Brno

Kdo se uchází o zakázku století

Enviromental Services

100procentní dcera finanční skupiny J&T, účelově založená k účasti v tendru o ekozakázku.

V čele firmy stojí Dušan Palcr, jeden z klíčových mužů J&T, zároveň bývalý spolužák, kolega a dlouholetý kamarád vrchního ředitele ministerstva financí Tomáše Uvíry, který je považován za duchovního otce celé myšlenky ekozakázky.

V případě vítězství bude spolupracovat se společností SITA. Ta je součástí francouzského holdingu Suez Environment, která v odpadovém hospodářství patří mezi přední hráče na českém trhu.


Marius Pedersen Engineering

Firma účelově založená pro ekozakázku, akcionáři jsou: Marius Pedersen (dánská firma zabývající se odpadovým hospodářstvím, 57 %), Česká inženýrská (stavební firma, vlastní ji architekt Hynek Gloser z Plzně, 22 %), VCP Environment Holding (vlastníkem je rakouská skupina private equity VCP Unternehmens Beratung, 21 %).

Spolupracuje s dalšími dodavateli - Zdravotním ústavem Kolín, společnostmi Envikon, GEOtest Brno, EKOSYSTEM, Vodní zdroje Ekomonitor a OKD Rekultivace.


Geosan Group

Majoritním vlastníkem je Duplessa Investment Limited z Kypru (vlastník neznámý, 49,9 %), menší podíly drží velimský podnikatel Luděk Kostka (35,4 %) a Britten Developments Ltd. (Velká Británie, vlastník neznámý, 14,7 %).

Velká stavební skupina působící na českém trhu už několik let, má zkušenost i s odstraňováním starých ekologických škod (je napří. podílníkem sdružení Čistá Ostrava, které likviduje staleté kalové nádrže chemičky Ostramo v centru Ostravy, hodnota této zakázky činí 2,5 miliardy korun).


PPF Advisory, Ecosoil Sud, AVE CZ, Dekonta - vyřazeni

Hlavní slovo v konsorciu má PPF Advisory, kterou ze 100 % ovládá skupina PPF. Jejím majoritním vlastníkem je Petr Kellner (95 %). Majitelem společnosti AVE CZ je hornorakouská vláda. Německá společnost Ecosoil Süd letos v říjnu zkrachovala, v konsorciu ji nahradila mateřská Ecosoil Holding a další dcera Ecosoil Nord-West. Vlastníky Dekonty jsou Tomáš Havlík, Petr Mothejl a Pavel Mothejl.

Kdyby se PPF Advisory vrátila do hry, chce spolupracovat se subdodavateli jako je Syner, Rumpold nebo Eurosup.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů