Pátek, 19. dubna 2024

Horní Bříza na Plzeňsku odstraní za půlmiliardu ekologickou zátěž

Horní Bříza na Plzeňsku odstraní za půlmiliardu ekologickou zátěž

Horní Bříza na Plzeňsku získá z Evropské unie 550 milionů korun na likvidaci staré ekologické zátěže. Do roku 2013 za ně odstraní starou "generátorovnu", kam se více než 100 let vypouštěl dehet. Krajští radní odsouhlasili, že většinu povinného podílu uhradí Plzeňský kraj. Na investici se kraj bude podílet sumou do 30 milionů Kč, což je 5,53 procenta celkových nákladů, řekl ČTK radní pro životní prostředí Petr Smutný (ČSSD). V kraji jde zatím o nejvyšší sumu, kterou se podařilo získat z EU na likvidaci starých ekologických zátěží.

"Díky tomu, že jsme se smluvně zavázali, že uhradíme většinu povinného podílu, mohlo město podepsalo se Státním fondem životního prostředí smlouvu o dotaci," řekl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj a fondy EU Ivo Grüner (ČSSD). Horní Bříza už vypsala výběrové řízení na dodavatele a příští rok by měla začít haldy s dehtem vedle keramičky dekontaminovat. Podle Grünera se možná podaří vysoutěžit nižší cenu než 550 milionů Kč, a kraj by pak vydal méně. Město se na likvidaci zadehtovaného území bude podílet vlastními téměř deseti miliony korun.

"V kraji máme ještě horší staré ekologické zátěže, které se ale zatím neřeší," uvedl Smutný. Problematickou lokalitou je bývalé úložiště nebezpečných polychlorovaných bifenylů v Holostřevech na Tachovsku. Současný majitel areálu, firma Strabag, se tomu nevyhýbá a chce se řešení účastnit, dodal Smutný. Mezi další problematické zátěže patří halda chemického odpadu na okraji bývalé Lachemy v Kaznějově na severu Plzeňska. Problémem je, že majitel tam postavil fotovoltaický zdroj. "Když to budeme chtít řešit, tak bychom mohli ještě platit újmu vlastníkovi elektrárny a pak se teprve dostaneme k haldě," uvedl radní.

Dalším zamořeným prostorem je bývalá čistírna oděvů v Plzni na Libušíně, kterou chce kraj nyní řešit s novým vedením města Plzně, dále bývalé areály Amati ve Stříbře a Chodských pletáren v Kolovči na Domažlicku a Okresního stavebního podniku ve Zruči u Plzně.

"Poté co se lokalita v Horní Bříze vyčistí, tudy povede krajská silnice na Třemošnou, která je v územním plánu," vysvětlil Smutný.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů