Pátek, 19. dubna 2024

Obří ekologický tendr se táhne již přes dva roky

Obří ekologický tendr se táhne již přes dva roky

Výběr hlavních událostí kolem státní zakázky na odstranění starých ekologických škod (ze soutěže dnes odstoupilo konsorcium PPF Advisory):

24. listopadu 2008 - Vláda definitivně schválila podmínky zakázky na odstranění starých ekologických škod.

10. února 2009 - Do prvního kola dvoukolového výběrové řízení se přihlásilo šest zájemců: Geosan Group, Marius Pedersen Engineering, Karob z česko-slovenské investiční skupiny J&T, sdružení firem PPF Advisory, Ecosoil Sud, AVE CZ odpadové hospodářství a Dekonta, dále konsorcium Deme Environmental Contractors a Dredging International, a sdružení firem PD-Gruppe - Stavoprogres, které tvořilo P-D Industriegesellschaft a Stavoprogresu Brno.

23. dubna 2009 - MF oznámilo firmy, které postoupily do dalšího kola výběrového řízení - Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services, dříve Karob.

5. října 2009 - Vláda schválila ustavení devítičlenné komise, která měla hodnotit nabídky v tendru.

12. října 2009 - MF obdrželo stanovisko ÚOHS, který vrátil do hry o stomiliardový byznys konsorcium PPF, když zrušil jeho vyloučení ministerstvem. Správní řízení ostatních odvolaných firem ÚOHS zastavil. Ti se později odvolali k šéfovi ÚOHS, odvolání bylo zamítnuto.

6. listopadu 2009 - Poslanci přijali na návrh lidovců usnesení, ve kterém žádali vládu, aby zastavila přípravu realizace ekologické superzakázky. MF následně pověřilo dvě advokátní kanceláře zpracováním nezávislých právních stanovisek k možnostem zákonným způsobem zadávací řízení zrušit.

3. května 2010 - Vláda rozhodla, že zakázka na odstranění starých ekologických škod bude pokračovat.

28. června 2010 - Skupina PPF si stěžovala u ministra financí Janoty na diskriminaci a nerovné zacházení v rámci zakázky. MF diskriminaci účastníků odmítlo.

2. července 2010 - MF na základě doporučení kvalifikační komise rozhodlo o vyloučení sdružení PPF ze soutěže o zakázku.
4. srpna 2010 - Nová vláda schválila programové prohlášení, podle kterého tendr nechá doběhnout do konce a posoudí předložené nabídky. Nezavázala se ale vybrat vítěze.

11. srpna 2010 - Skupina PPF podruhé požádala antimonopolní úřad, aby jeho vyloučení z ekologického tendru zrušil.

30. září 2010 - Antimonopolní úřad zakázku na sanaci ekologických škod pozastavil. Chtěl prozkoumat, zda konsorcium PPF Advisory nebylo vyloučeno v rozporu se zákonem.

26. října 2010 - Lidové noviny napsaly, že PPF přišla o partnera pro ekotendr. Německý Ecosoil Süd zbankrotoval. PPF jej v konsorciu nahradila dalšími společnostmi skupiny Ecosoil.

29. listopadu 2010 - Podle LN konsorcium PPF Advisory uzavřelo dohodu s americkou firmou CH2M Hill. V případě vítězství PPF Advisory v tendru by se stala subdodavatelem při sanaci škod.

14. ledna 2011 - Deník Mladá fronta Dnes napsal, že vláda zřejmě ekologický tendr zruší.

21. ledna 2011 - PPF Advisory oznámilo, že z tendru odstupuje. Společnost svůj krok zdůvodnila údajnou politizací soutěže.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů