Pátek, 29. března 2024

Ostrava změní brownfield

Novou průmyslovou zónu v Ostravě-Hrušově začne město budovat pravděpodobně po roce 2014. Na 40 hektarech zasažených povodněmi v roce 1997 najdou uplatnění malé a střední firmy. Nejprve je ale nutné areál připravit pro výstavbu včetně jeho odvodnění, což si do roku 2014 vyžádá zhruba dvě miliardy korun.

Ostrava změní brownfield

Takzvaný sociální brownfield nedaleko dálnice D1 by se měl v budoucnu proměnit v chybějící zónu pro lehký průmysl. Podle Kajnara by mohl přinést kolem 2000 nových pracovních míst a stejně jako plánované výzkumné centrum zvýšit prestiž města. "Chtěli bychom v Hrušově vybudovat i inkubátor pro začínající řemeslníky a malé podnikatele," řekl ostravský primátor Petr Kajnar.

Město zatím zpracovalo dokumentaci pro posouzení vlivu na životní prostředí, během letošního roku dokončí vše potřebné pro stavební povolení. Začátkem roku 2012 by měla začít sanace areálu, na konci roku 2014 by měla být plocha připravená k budování infrastruktury pro budoucí průmyslovou zónu.

Město počítá se získáním dotace 1,5 mld. Kč, kterou mu přislíbila komise ministerstva průmyslu a obchodu. Zbývajících 500 mil. Kč ale zatím v městském rozpočtu není. "Lze je získat například prodejem pozemků," naznačil primátor.

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů