Úterý, 23. dubna 2024

Ekotendr se znovu rozjede na konci března

Ekotendr se znovu rozjede na konci března

Mnohamiliardový tendr ministerstva financí na likvidaci starých ekologických zátěží se znovu rozjede na konci března. Napsal to dnes server Aktuálně.cz, kterému to potvrdil náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček. Výběrové řízení ministerstvo pozastavilo poté, co antimonopolní úřad začal přezkoumávat stížnosti některých účastníků tendru.

Na konci března bude znovu otevřen takzvaný dataroom, v němž se shromažďují data o jednotlivých haváriích, které je třeba v rámci tendru sanovat. "Aktualizace dataroomu by měla proběhnout k 31. březnu, pak se budou moci hlásit další zájemci," řekl Aktuálně.cz Zajíček.

V březnu chce ministerstvo financí jednat s resortem a inspekcí životního prostředí. "Dáváme dohromady poslední známé údaje k těm akcím, které mají charakter krajně naléhavého stavu a to má bezprostřední vliv na to, co bude předmětem nabídky, respektive toho, co se bude soutěžit," uvedl Zajíček. "Poté, co bude dataroom otevřen, by běžela lhůta pěti měsíců pro seznámení se s obsahem, aby zájemci mohli podat nabídky," doplnil Zajíček.

Podle Aktuálně.cz to znamená, že inspekce vytipovává lokality, které je třeba sanovat prakticky okamžitě. Ty by pak nebyly součástí obří zakázky.

O které lokality se bude soutěžit, ministerstvo tají. "Seznam je v dataroomu a je primárně určen pro zájemce. Pokud bude seznam zveřejněn, tak jedině po odevzdání nabídek," uvedl pro Aktuálně.cz Zajíček.

Obří ekologickou zakázku vláda schválila v červnu 2008. Ministerstvo financí ji ale muselo pozastavit kvůli Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který přezkoumával stížnosti některých účastníků tendru. Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 114 miliard korun. Do tendru se původně přihlásilo šest uchazečů, MF v prvním kole tři z nich vyřadilo. Mezi uchazeči zůstaly společnosti Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services ze skupiny J&T.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů