Sobota, 20. dubna 2024

Aktuálně.cz: Cenu ekologické superzakázky určí Deloitte Advisory

Aktuálně.cz: Cenu ekologické superzakázky určí Deloitte Advisory

Ministerstvo financí vyzvalo auditorskou firmu Deloitte Advisory k podání nabídky na zjištění ceny obřího ekologického tendru. Společnost nabídku zvažuje a podle MF by měla odpovědět do konce týdne, uvedl dnes server Aktuálně.cz.

Ekologická superzakázka byla oznámena už koncem roku 2008 a ministr financí tehdy stanovil cenu 101 miliard bez DPH. Právě tuto cenu chce ministerstvo prověřit. Mimo jiné i z toho důvodu, že se stala terčem kritiky expertů na životní prostředí i z Nejvyššího kontrolního úřadu, podle nichž by k likvidaci škod mohla stačit i třetinová částka.

MF proto minulou středu vyhlásilo veřejnou zakázku na expertizu, jakou nejvyšší částku by měl stát za likvidaci škod zaplatit. K podání nabídky byla vyzvána renomovaná auditorská firma Deloitte Advisory," řekl serveru mluvčí ministra financí Miroslava Kalouska Ondřej Jakob.

Tento rychlý postup umožňuje zákon u veřejných zakázek do dvou milionů korun a ministerstvo také oznámilo, že maximálně zaplatí částku přesně o korunu nižší. Mluvčí upřesnil, že expertiza společnosti Deloitte nestanoví maximální cenu, kterou stát nesmí překročit.

"Výsledek odborného posouzení bude sloužit jako podklad pro jednání vlády ve věci posouzení vítězné nabídkové ceny," dodal serveru Jakob. Pokud tedy aspoň jeden ze tří uchazečů nabídne nižší cenu, než určí auditoři firmy Deloitte, bude mít vláda k dispozici argument, aby nabídku přijala.

Ekologickou superzakázku zdržel pád vlády Mirka Topolánka v březnu 2009. Nový ministr financí Eduard Janota pak víc než rok její průběh zdržoval, po nástupu vlády Petra Nečase zpochybňoval její pokračování sám premiér.

Loni v červnu zpochybnil stomiliardovou superzakázku Nejvyšší kontrolní úřad. Kontroloři zjistili, že stát nemá dostatečné podklady k tomu, aby stanovil reálnou cenu, dodal server.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů