Středa, 24. dubna 2024

Do skládky teče voda, varují experti

Do skládky teče voda, varují experti

KROMĚŘÍŽ Voda vytékající v blízkosti skládky v kroměřížské čtvrti Vážany lidi v okolí přímo neohrožuje. Ale bez problémů také není, potvrdili odborníci. Bývalá skládka odpadu tvoří jeden svah těžební jámy areálu bývalé cihelny, kde výrazně stoupla hladina vody. Radnice proto nechala odebrat vzorky vody. Podle starostky Daniely Hebnarové radnice připravuje ještě letos nutná opatření za zhruba milion korun.

Drenáž od odpadů neodvádí vodu, naopak tam tudy teče

Z vyhodnocení vody v laguně vyplynulo, že pata skládky narušena nebyla, ovšem kvůli zvýšené hladině vody už neplní funkci drenážní systém úložiště odpadů.

Ten měl odvádět výluhové vody ven ze skládky, ovšem dnes přes něj voda dovnitř naopak vniká. Opět se tak začaly tvořit skládkové plyny.

Pracovníci specializované firmy ze vzorků vody zjistili, že povrchová voda obsahuje vyšší hodnoty dusičnanů, amonných iontů, hořčíku a síranu. Ty sice neohrožují životní prostředí, ale radnice chce zabetonovat drenážní otvory a poté oddělit a zabezpečit patu skládky od vody v hliništi. Prostor vážanské cihelny, kde byla těžba ukončena v roce 1996, je léta předmětem sporů. Báňský úřad povolil ukládat ve vytěženém prostoru zeminu, kameny a hlušinu. Majitel areálu firma Ecodump ale hodlá lokalitu zavézt popelovým granulátem Otosan 2 a vybudovat tam tenisovou halu a golfové hřiště. Proti se postavili místní i zastupitelstvo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů