Čtvrtek, 25. dubna 2024

Obyvatelům Ostravy se nelíbí průtahy s lagunami, znečistili město

Obyvatelům Ostravy se nelíbí průtahy s lagunami, znečistili město

Skupině obyvatel Ostravy se nelíbí průtahy v likvidaci ropných lagun po zkrachovalé chemičce Ostramo nedaleko centra města. Symbolicky proto v noci na dnešek znečistili páchnoucí tekutinou několik míst. Malé laguny se tak objevily například před krajským úřadem či před vchodem do budovy ostravského hlavního nádraží. Cílem akce je donutit politiky k většímu tlaku na likvidaci staré ekologické zátěže, uvedli organizátoři akce v tiskové zprávě.

"Před budovou jsme ráno našli bazének s vodou a olejovou látkou. U něj byl lístek, že jde o laguny, které ohrožují Ostravu," řekla ČTK mluvčí krajského úřadu Šárka Vlačková. Dodala, že na likvidaci obsahu bazénu přivolali pracovníci úřadu hasiče. "Samotný bazén je nyní uskladněn u nás a případný zájemce si ho může vyzvednout," uvedla Vlčková.

Nespokojení obyvatelé, kteří se ve zprávě podepsali jako Ostraváci, připouštějí, že páchnoucí tekutina může někomu vadit. Odvolávají se ale na vyšší cíle. "Možná někoho naštvou, ale co je to proti problému skutečných lagun? Máme, podle nás zcela legitimní, požadavek, aby ostravští politici zvýšili tlak na jejich vyčištění, je to v zájmu města i všech jeho obyvatel. Věříme, že se k řešení problému konečně postaví čelem, jinak budeme muset přistoupit k ještě více smradlavým akcím," tvrdí.

Z páchnoucích ropných odpadů ze zkrachovalé ostravské chemičky Ostramo se přitom stal už mezinárodní problém. Nedávno řešili nelegální skladování odpadů z Ostrama polští inspektoři - celkem 338 tun jich v nepovoleném skladu objevili v městečku Sosnovec, uvedly dnes Hospodářské noviny (HN). Tamní úřady zahájily správní řízení s firmou Simul Trust z Vratimova, která tam materiál vyvezla. Simul se postihu vyhnul tím, že odpad vrátil do Česka. "Teď už je zase zpátky v Polsku, máme novou skládku," řekl majitel firmy Jiří Paškuj pro HN. Dodal, že v areálu ve Vratimově dál leží 6000 tun, které není jak a kam odvézt.

Jedna z největších státních zakázek na likvidaci starých ekologických škod se komplikuje. Soutěž na likvidaci lagun Ostrama za 2,6 miliardy korun před několika lety vyhrálo sdružení Čistá Ostrava v čele s firmou Geosan Group. Na jaře se však rozešla se svým partnerem - společností Baltom. Právě ta kaly z Ostrama na základě vlastní patentované technologie těžila, míchala na palivo pro cementárny a elektrárny a snažila se je prodávat.

Z celkem 120.000 tun takto vyrobeného paliva se podle Hospodářských novin zatím podařilo spálit - a to výhradně v Polsku - jen 40.000 tun. Zbytek se kupí na skládkách. Roztržka s Baltomem situaci dál komplikuje. Geosan vypověděl Baltomu smlouvu kvůli údajnému porušování podmínek. Baltom zase tvrdí, že mu Geosan nezaplatil asi 100 milionů korun za odvedenou práci, přestože peníze od státu v plné výši inkasoval. Spor rozhodne arbitráž. Jenže kaly se teď hromadí u obchodních partnerů Baltomu, kteří také nedostali zaplaceno.

Geosan si zatím sehnal nového partnera, s ním se ale nedaří udat ani tak málo z odtěženého materiálu, kolik prodal v Polsku Baltom. Páchnoucí masa se tak kupí uprostřed Ostravy. Kvůli dvěma nelegálním skladům v Ostravě a okolí zahájila Česká inspekce životního prostředí správní řízení. Uložila první pokutu.

Podle HN nyní Geosan vyjednává se skupinou Lafarge, která zvažuje pálení kalů z Ostravy v cementárně v Čížkovicích. Těžbu Geosan nemůže zastavit, hrozí, že by nestihl už jednou posunutý termín na dokončení sanace. Navíc má další problém s nefunkční linkou na likvidaci kontaminovaných zemin, kvůli níž žádá stát o navýšení ceny za celou zakázku o 631 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů