Čtvrtek, 28. března 2024

Špatná privatizace, podivná státní zakázka: laguny Ostrama řádně páchnou

Špatná privatizace, podivná státní zakázka: laguny Ostrama řádně páchnou

Za teplých dní mají lidé na ostravském sídlišti Fifejdy problém. Nemohou otevírat okna, pokud nechtějí čichat pronikavý zápach, jenž se line z nedalekých odpadních lagun chemičky Ostramo.

Nádrže po zkrachovalé rafinerii minerálních olejů, do nichž se víc než sto let vyvážely ropné kaly, měly být už z větší části zlikvidované. Státní zakázku na sanaci před sedmi lety získalo sdružení Čistá Ostrava. Jenomže ze sanace je noční můra pro obyvatele Fifejd, radnici i místní úřady.

Sdružení Čistá Ostrava tvoří firmy Geosan, Aquatest a OHL ŽS Brno (Geosan patří k favorizovaným zájemcům o ekologickou "superzakázku"). Když Čistá Ostrava vyhrála v roce 2004 tendr na čištění lagun, zavázala se do konce roku 2010 vytěžit hlavní laguny Ostrama, do konce roku 2013 zlikvidovat zbytky a v roce 2015 předat areál zrekultivovaný. Sjednaná cena: 2,6 miliardy korun bez DPH.

Zakázku tehdy firmy Geosan a spol. získaly i přesto, že nabízely druhou nejvyšší cenu. Levnější byli hned dva další uchazeči tenru.

Výbušná linka a tajné sklady

Hotovo v původních termínech ale nebude. Vláda předloni povolila posun lhůt pro likvidaci kalů o rok, lhůty pro celkovou rekultivaci o tři roky. Teď Čistá Ostrava žádá další úlevu. "Chce zvýšení ceny o půl miliardy korun. Zakázka by se i s daní vyšplhala na více než 3,5 miliardy," řekl HN Pavel Fasolo ze státní firmy Diamo, která na projekt dohlíží.

Když stát v roce 2004 zakázku Čisté Ostravě přiklepl, zdůvodnili to úředníci unikátním technickým řešením: Kaly z lagun se odtěží, smíchají s uhelným prachem a vápnem a prodají jako "alternativní palivo" elektrárnám a cementárnám v okolí. Zbylá zemina se "prožene" speciální linkou, na níž se jedy za teplot kolem 500 až 550 stupňů Celsia odpaří.

Jenomže prodej paliva, jehož se zatím vyrobilo 120 tisíc tun, drhne. Do konce května jej odebírala překupnická firma Baltom, dokázala ale prodat jen část produkce z lagun do Polska. I tam ale odbyt vázne. Zájem není ani přes "zápornou cenu", tedy doplatek, který odběratelé dostanou.

A tak se letos v lednu v podbeskydském městečku Vratimov začal šířit zápach, který tak dobře znají Fifejdští. Úředníci pak objevili v místních papírnách tajný sklad s palivem z lagun. Česká inspekce životního prostředí za to Baltomu udělila zatím nepravomocně pokutu, mluví se o půl milionu korun. Jak HN sdělila Hana Kameníčková z ostravského inspektorátu ČIŽP, pokuta hrozí i kvůli dalšímu nelegálnímu skladu v Sedlištích. "Tam bylo zahájeno správní řízení za havarijní únik závadné látky do povrchových vod," upřesňuje Kameníčková.

Výrobní ředitel Geosan Group Jiří Šalda ujišťuje, že teď už je odbyt paliva zajištěn. "Odeberou jej české cementárny. Původní záměr byl správný," tvrdí. Kupce ovšem tají. Není divu. Proti záměru spalovat kaly z Ostravy v teplárně v severočeských Komořanech se před časem rázně ohradili Severočeši. Podobné reakce hrozí i jinde.

Další problém je linka na spalování kontaminované zeminy, která v areálu lagun stojí od loňského podzimu. Stála sto milionů korun, spustit ji nelze. Produkuje nečekaně vysoké množství výbušného vodíku. "Mohlo by to vyhodit do povětří okolní domy," říká náměstek primátora Dalibor Madej.

"Nemůžeme vyloučit, že bude třeba linku upravit. Tím pádem není jasná její konečná cena," říká Jiří Šalda. Právě kvůli lince žádá Čistá Ostrava zvýšení původní ceny za čištění lagun o půl miliardy. Ministerstvo životního prostředí, jež akci financuje, je zatím rezervované: "Navýšení ceny kvůli problémům s technologií nelze předvídat," říká mluvčí Michaela Jendeková.

Prokleté laguny

Ostravanům s lagunami zjevně dochází trpělivost. "Lidi si k nám chodí stěžovat, zlobí se," říká náměstek Madej. "Jsou bohužel na špatné adrese, nemůžeme dělat nic, je to typický příklad nezvládnuté státní zakázky."

S páchnoucími lagunami zápolí už celé generace Ostravanů. Za sto let existence Ostrama se v jeho čtyřech jímkách nahromadilo 380 tisíc kubíků odpadu, místy až do pětimetrové výše. Nános ohrožoval spodní vody.

Na přelomu let 1989 a 1990, když Češi v jiných městech slavili pád nenáviděného režimu, pořádaly se v Ostravě mohutné demonstrace - kvůli lagunám. Místní doufali, že nová politická garnitura se k nim postaví lépe než socialističtí papaláši.

Jenomže stát přes protesty občanů i radnice hned počátkem 90. let továrnu i s lagunami prodal tehdejšímu řediteli Ostrama Vítězslavu Vlčkovi. Cena činila jen něco přes sto milionů korun - právě proto, že na sebe Vlček s vysoce ziskovým provozem bral i závazek zlikvidovat laguny. Vlček se sanací nikdy nezačal, zato Ostramo přivedl na buben. Poslední ránu továrna dostala, když ji v roce 1997 zalila rozvodněná Odra. Ropné látky se odtud vylily, ekologickou katastrofu likvidovaly celé týdny tisíce hasičů. Stát musel rizikové laguny znovu zestátnit. Pak se sedm let chystala sanace, na niž dala vláda po složitých právních strkanicích čtyřmiliardovou garanci.

Experti se shodují, že zakázka na sanaci odpadů po Ostramu je mimořádně technicky náročná, s úskalími se tu dalo počítat. "Čistá Ostrava nepostupuje vyloženě špatně, nedělá nějaké viditelné chyby. Smlouvu s novými termíny dokončení plní, problém s odbytem paliva je čistě obchodní. A nadměrné uvolňování vodíku na lince na termickou desorpci nikdo nemohl dopředu předvídat," říká Fasola z Diama.

Šéfové Diama stejně jako vedení Geosanu či úředníci z ministerstva věří, že do konce letošního roku jedy i zápach z Ostrama zmizí. Lidi z Fifejd i z radnice ale mají po dvaceti letech boje proti lagunám jasno: stát v jejich případě zcela selhal.


Likvidace lagun po Ostramu je příkladem zcela nezvládnuté veřejné zakázky.

Dalibor Madej, náměstek primátora města Ostravy

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů