Čtvrtek, 28. března 2024

MF vybralo firmy na sanace ekoškod na jihu Moravy za 3,9 mld Kč

MF vybralo firmy na sanace ekoškod na jihu Moravy za 3,9 mld Kč

Ministerstvo financí (MF) vybralo vítěze tří tendrů na sanaci ekologických škod u řeky Moravy na Břeclavsku a Hodonínsku, kde nebyly v minulosti dostatečně zlikvidovány sondy po těžbě ropy a zemního plynu. Celková cena tří zakázek je 3,9 miliardy korun. Škody budou odstraňovat sdružení firem Chopav VI MND Drilling & Services - Strabag, dál sdružení KLE-ESB (firmy Klement a.s. a Energie - Stavební a Báňská) a sdružení VW a GG s vedoucím sdružení, firmou VW Wachal a.s. Vyplývá to z informací zveřejněných v informačním systému o veřejných zakázkách.

Zakázky jsou rozděleny podle míst, kde mají být sanační práce provedeny. V takzvaném sektoru IV u Břeclavi a Lanžhotu je podle informačního systému v současné době 51 míst, které mohou představovat riziko tohoto vodárensky významného území. V okolí Břeclavi (sektor Chopav V) je takových míst 23. V sektoru VI na Hodonínsku a části Břeclavska jich je 248. Zakázka na likvidaci starých ekologických škod na tomto sektoru je nejvyšší, cena je 2,6 miliardy korun.

Vítězové zakázek mají čas na likvidaci ekologických škod od srpna do konce roku 2017.

Zakázky jsou pokračováním série tendrů na sanaci stejných ekologických škod v regionu. První tři zakázky už znají svého vítěze. Škody v sektoru I až III u řeky Moravy mají likvidovat firmy Viamont, Energie - stavební a báňská z Kladna a Sdružení Sanace Sektor I. Celková hodnota těchto tří zakázek činí zhruba 1,7 miliardy korun.
Podle informačního systému spadají bývalá těžební území, kde byly špatně zlikvidovány škody po těžbě nerostných surovin, do působnosti státního podniku Palivový kombinát Ústí. ten se v minulosti zabýval těžbou nerostných surovin, nyní se podle svých webových stránek zabývá komplexní revitalizaci krajiny dotčené těžební činností. Do kompetencí společnosti patří právě i likvidace starých ekologických zátěží po těžbě ropy a zemního plynu na území na jižní Moravě.

Ropa a zemní plyn se těží na území Jihomoravského kraje kolem stovky let. Za tu dobu zde zůstaly stovky nezlikvidovaných sond a vrtů včetně zbytků po těžebních technologiích.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů