Pátek, 29. března 2024

Horní Bříza na Plzeňsku odstraní za 236 mil. Kč ekologickou zátěž

Horní Bříza na Plzeňsku odstraní za 236 mil. Kč ekologickou zátěž

Horní Bříza na severu Plzeňska za 236 milionů korun odstraní starou ekologickou zátěž. Jde o generátorovnu a skládku, kam se desítky let do roku 1971 vypouštěly fenoly a dehet. Tyto nebezpečné látky by mohly ohrozit rozsáhlá podzemní jezera. Sanace začne příští měsíc a potrvá nejdéle do března 2013, řekl ČTK starosta Horní Břízy Vojtěch Šedivec.

"V kraji jde zatím o nejvyšší sumu, kterou se podařilo získat z EU na likvidaci starých ekologických zátěží. Projekt se realizuje díky velké aktivitě města," řekl krajský radní pro životní prostředí Petr Smutný. Operační program Životní prostředí dá na likvidaci 90 procent nákladů, Plzeňský kraj přes 13 milionů korun, město vydá 2,5 milionu Kč. Na zbytek si vezme osmimilionovou půjčku od SFŽP, kterou na základě smlouvy uhradí včetně úroků plzeňská firma Lasselsberger, jejíž předchůdci tam odpad vyváželi. Podnik má v Horní Bříze stále svůj menší závod, ale skládka je na pozemku města.

Podle analýzy rizik zpracované krajem měla sanace stát původně 550 milionů Kč. "Vysoutěžila se podstatně nižší suma," řekl vedoucí krajského odboru životního prostředí Martin Plíhal. Podle něj se odstraní stará fenolová skládka obřích rozměrů. Teď sice nehrozí riziko pro okolí, ale dlouhodobá zátěž to je a jednou by se to muselo odtěžit, dodal.

V kraji je podle Smutného "osm podobných velkých vředů," probléme Horní Břízy je, že ho má uprostřed města. "Horní Bříza je nejdále, ostatní mají hotové nebo rozpracované analýzy rizik, někde už se žádá o dotaci na sanaci," řekla Marie Hanušová z krajského úřadu.

Nebezpečné odpady místním lidem zatím velké problémy nezpůsobily; ve dvou případech byly zjištěné slabší kontaminace ve studních. Pod skládkou jsou monitorovací vrty, které by měly signalizovat pohyby ropných látek, ale je otázkou, zda zachytí všechny. "Spíše je tu problém v tom, že pod námi jsou zvodně, velká podzemní jezera, která jsou v různých hloubkách a pod nimi je ohromné jezero v obrovské prohlubni, které zasahuje hodně daleko. Kdyby se chemikálie dostaly do spodních vod, tak by to mohlo znamenat znečištění v širokém okolí," dodal Šedivec. Okolní obce berou ze zvodní vodu do úpraven na pitnou vodu. Proto jsme se pokusili získat dotace na likvidaci zátěže, dodal starosta.

Poté, co se lokalita vyčistí, tam podle Smutného povede krajská silnice na Třemošnou, která je v územním plánu. "Je to jediné místo, kde by mohl výhledově vyústit nový přivaděč pro nákladní dopravu. Byl by v průmyslové zóně a nákladní vozy by neprojížděly obytnými částmi a přejezd přes trať by se vyřešil přemostěním," uvedl Šedivec. Denně projede městem až 250 těžkých vozů s kaolinem, kamenivem a písky.
Sanaci provede sdružení firem Syner a lokální firma Eliod. Po odtěžení se zemina podle stupně kontaminace odveze do spaloven nebo na speciální zabezpečené skládky, kde se postupně dekontaminuje. Výběrové řízení bylo provázeno řadou odvolávání neúspěšných žadatelů, které se dostaly až k ÚOHS. Žádost o dotaci podalo město před 2,5 lety.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů