Pátek, 19. dubna 2024

V Plzeňském kraji je devět velkých starých ekologických zátěží

V Plzeňském kraji je devět velkých starých ekologických zátěží

Stovky milionů korun si vyžádá odstranění devíti největších starých ekologických zátěží v Plzeňském kraji. Likvidace první z nich začne v Horní Bříze, ostatní mají hotové nebo rozpracované analýzy rizik, někde už žádají o evropskou dotaci na sanaci. ČTK to řekl krajský radní pro životní prostředí Petr Smutný (ČSSD).

V Horní Bříze na Plzeňsku začnou tento měsíc sanovat za 236 milionů Kč starou skládku fenolů a dehtů. "Ukončený máme projekt analýz rizik pěti míst," řekl vedoucí krajského odboru životního prostředí Martin Plíhal.

Z těchto lokalit by se měly v brzké době sanovat dva areály. Jde o bývalé Chodské pletárny uvnitř obce Koloveč na Domažlicku, kde jsou uloženy chlorované uhlovodíky po praní příze a není vyloučen jejich únik. Druhou sanací, kterou také doporučil kraj, je areál bývalého Zachema v Plzni na Slovanech, kde současný majitel, firma Overlack, žádá o dotaci na sanaci. "Kraj tam zadal rizikovou analýzu a potvrdilo se znečištění chlorovanými uhlovodíky," uvedla Marie Hanušová z krajského odboru životního prostředí. Podél železnice je vysoká kontaminace, která by se mohla při opravách posouvat dále. Kraj doporučuje ohnisko odtěžit.

Dalším problémovým místem je bývalé úložiště polychlorovaných bifenylů v Holostřevech na Tachovsku. Současný majitel areálu, firma Strabag, se chce řešení zátěže účastnit. V místě je téměř hotová analýza rizik, která je nutným předpokladem pro žádost o dotaci.

Dalším problémem v kraji je halda chemického odpadu v bývalé Lachemě v Kaznějově na Plzeňsku. Současný majitel areálu, firma OMGD, požádala o dotaci na zpracování rizikové analýzy. Dílčí úpravy skládky jsou podle kraje nutné. Okolí Kaznějova navíc trápí těžké kovy, nikl a kobalt.

V Plzni chce ještě kraj spolu s městem řešit lokalitu Libušín, pro nějž bude analýza rizik hotová v září. Jde o bývalou čistírnu oděvů, náklady na sanaci se odhadují na 50 milionů korun. Hrozící ohnisko zamoření se má odtěžit, protože chlorované uhlovodíky se objevily ve studnách v okolní vilové části. Kraj počítá s tím, že příští rok by se o dotace přihlásilo město za spoluúčasti kraje.

Bývalé areály Amati ve Stříbře a okresního stavebního podniku ve Zruči u Plzně, kde jsou chlorované uhlovodíky, se zatím podle kraje nemusí akutně sanovat, protože se tam neplánují zemní práce.

Neřešenou lokalitou je skládka Ledce u Plzně. Zatím není jasné, kdo by mohl být optimálním žadatelem o dotaci, protože panuje spor o to, čí jsou odpady. Pozemky navíc patří někomu jinému.

V kraji už se také řeší menší zátěž, starý sklad pesticidů v Lubech u Klatov, který převzali restituenti po bývalém agropodniku. "Zpracovali jsme analýzu rizik a poskytli jsme ji vlastníkům. Ti požádali o dotaci na sanaci a dostali devět milionů a už se to realizuje," dodal Plíhal.

Dotace z operačního programu Životní prostředí, z něhož získala jako první 90 procent nákladů Horní Bříza, mají pokračovat až do roku 2013. Sanace se pokračovat až do roku 2015.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů