Středa, 24. dubna 2024

Aktivisté upozornili na průtahy v sanacích ekologických zátěží

Aktivisté upozornili na průtahy v sanacích ekologických zátěží

Zhruba desetičlenná skupina mladých lidí se dnes před ministerstvem životního prostředí snažila upozornit kolemjdoucí na údajně hrozící odklad sanací starých ekologických zátěží. Připoutali se k maketám stromů a v rukou drželi transparenty s nápisy "Kdy se vyčistí zamořená území?" a "Budeme muset další roky mlčky přihlížet?". Stejné otázky položili v otevřeném dopise i ministru Tomáši Chalupovi, který je ale dnes v Ostravě, proto ho za něj převzala tisková mluvčí.

Happening zorganizovalo občanské sdružení Chráníme přírodu. Po Chalupovi požaduje nejen zodpovězení otázek týkajících se uvedených sanací, ale i rychlé konání ve této věci.

Ochráncům přírody vadí údajné průtahy při čištění lokalit zamořených ještě před rokem 1989. Rovněž si myslí, že by sanace těchto lokalit byla opět oddálena, pokud by se potvrdily zveřejněné informace, že nebude vybrán vítěz tři roky připravované ekologické superzakázky. Ochranáře zajímá tedy zejména to, kdy budou postižené lokality skutečně vyčištěny.

V dopise, který má ČTK k dispozici, se proto ministra například ptají, zda bude vybrán vítěz zakázky, i když bude nabídková cena proti předpokladům nižší, a jaké jsou další alternativy pro případ, že bude tendr ukončen.

"Spousta lokalit stále nebyla vyčištěna. Přitom často jde o mimořádně nebezpečné látky v půdě nebo spodních vodách, v jejichž blízkosti bydlí lidé. Pokud teď nebude vybrán vítěz (zakázky) a nezačne se čistit, tak se přípravou tohoto tendru ztratily další tři roky a nikdo neví, co bude dál," řekl ČTK zástupce sdružení Radek Zeman.

Protikorupční organizace Transparency International přitom nedávno vyzvala vládu, aby nevybrala vítěze v miliardovém tendru na odstranění starých ekologických škod. Podle ní by to byl největší jednorázový korupční obchod v historii země. Organizace namísto obří zakázky doporučuje vypisovat soutěže na dílčí projekty.

Nabídku v tendru podali tři uchazeči: Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental Services ze skupiny J&T. Obálky s nabídkami budou otevřeny v úterý 13. září. Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 114 miliard korun. Podle kritiků tendru by ale k likvidaci škod mohla stačit třetinová částka. I kvůli kritice z řad politiků, ekologů i z Nejvyššího kontrolního úřadu nyní ministerstvo financí nechává hodnotu zakázky prověřit.

Stát musí staré ekologické škody odstranit, protože to slíbil vlastníkům zamořených území. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění státu mohou hrozit i žaloby nebo arbitráže.

Tendr na odstranění starých ekologických škod se týká více než 500 lokalit po celé ČR, například areálu Kovošrotu Praha v Kolíně, Českých Budějovicích nebo Praze. Dále jde třeba o Papírny Jindřichov, areály společností Paramo, Unipetrol, Spolana, Mora Moravia, Velamos, Škoda Auto, OKD, Benzina nebo Avia.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů