Pátek, 19. dubna 2024

Jih Moravy se s velkými ekoproblémy nepotýká, malých jsou stovky

Jih Moravy se s velkými ekoproblémy nepotýká, malých jsou stovky

Jihomoravský kraj se v současné době nepotýká se žádnou velkou ekologickou zátěží. Na asi 700 místech regionu jsou sice potíže s kontaminovanou půdou, a to zejména po olejích, kejdě či hnojivu, ty největší potíže se ale již podařilo odstranit, popřípadě se na jejich likvidaci právě nyní pracuje. ČTK to dnes řekla vedoucí odboru životního prostředí jihomoravského krajského úřadu Anna Hubáčková.

Jeden z největších ekologických problémů jižní Moravy byly znečištěné podzemní vody na Bzenecku. Koncem loňska skončila po 15 letech prací jejich sanace. Voda byla znečištěna zdraví škodlivými chlorovanými uhlovodíky. Chemikálie se používaly před mnoha lety k odmašťování kovových součástek vyráběných ve firmě Kovo v Bzenci. Odpad byl ledabyle skladován na nezpevněných plochách, což způsobilo kontaminaci nebývalého rozsahu.

V Nikolčicích na Břeclavsku bylo nutné za bezmála 40 milionů korun zlikvidovat skládku na prostoru o rozloze 2,5 hektaru. Momentálně se likviduje prostor s kontaminovanou zeminou v brněnském areálu firmy Jihomoravská plynárenská, uvedla Hubáčková.

Dalším velkým projektem je podle ní likvidace starých vrtů, které vznikly při těžbě ropy a zemního plynu v oblasti Pomoraví. "Nyní se pracuje v okolí Mikulčic na Hodonínsku. Projekt pokračuje úspěšně," dodala.

Stát zvažuje, že některé ekologické zátěže nechá odstranit v rámci superzakázky za desítky miliard korun. Tendr se týká stovek lokalit po celém Česku. Nejlevnější nabídku podala firma Marius Pedersen Engineering, a to ve výši 56,8 miliardy korun, vyplývá z informací, které dnes zveřejnilo ministerstvo financí.

Zatím ale není jasné, zda vláda zvolí tento způsob řešení, nebo velký tendr zruší a vydá se cestou dílčích projektů. Kritici míní, že v supertendru by stát za odstraňování zátěží zaplatil víc, než je nutné.

Vladimír Klepáč

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů