Pátek, 29. března 2024

Sanaci areálu bývalé Transporty Chrudim nestojí nic v cestě

Sanaci areálu bývalé Transporty Chrudim nestojí nic v cestě

Sanaci areálu bývalého podniku Transporta, který je zamořen zvláště chlorovanými uhlovodíky, už nestojí nic v cestě. Město před časem získalo na odstranění staré ekologické zátěže příslib státní dotace 176 milionů korun, Pardubický kraj se letos zavázal přispět dalšími 15 miliony korun. Po vleklém vyjednávání se radnice také dohodla s majiteli nemovitostí v areálu. Vedení města už schválilo výběrové řízení na firmu, která má Transportu vyčistit, řekl novinářům místostarosta Miroslav Tejkl (ČSSD).

Z areálu se začalo znečištění před lety šířit do okolí a hrozilo zamoření podzemních zdrojů pitné vody. K jejich ochraně byla vytvořena clona vrtů, z nichž je odčerpávána a čištěna voda, za tyto práce Pardubický kraj ročně platí odborné firmě kolem sedmi milionů korun, kontaminaci to však neřeší. Sanace by měla trvat zhruba 18 měsíců od zahájení prací.

Vyčištění Transporty bude nejdražší sanací, kterou dosud města a Pardubický kraj zajišťoval, neboť jejich původce už neexistuje nebo se jej nepodařilo jednoznačně prokázat. Město na odstranění znečištění získalo příslib 176 milionů Kč státní dotace, zbylých asi 30 milionů Kč uhradí kraj.

Pardubický kraj už musel v minulosti řešit sanace několika velkých znečištění. V Boru u Skutče na Chrudimsku nechal zlikvidovat skládku průmyslových odmašťovadel a čisticích látek, v Hodoníně v témže okrese úložiště agrochemikálií. Kontaminace se už dostala do okolí a ohrožovala zdroje pitné vody. Celkové náklady obou sanací se vyšplhaly zhruba na 130 milionů korun, které pocházely z fondů Evropské unie a peněz státu a kraje.

Rekultivace skládky u Lukavice na Chrudimsku vyšla hejtmanství na 80 milionů korun, z čehož 68 milionů získal od Státního fondu životního prostředí. Už dříve kraj musel nechat za 18 milionů korun vyčistit zamořený areál bývalé Tesly v Pardubicích a štolu bývalého dolu u Vranové Lhoty na Svitavsku, která byla zavezena 270 tunami nebezpečného odpadu. Hejtmanství muselo také zčásti na své náklady zneškodnit nelegální sklad 150 tun nebezpečných chemikálií ve Chvaleticích na Pardubicku.

Ještě nákladnější bude odstranění znečištění chemičky Synthesia a rafinerie Paramo v Pardubicích. Oba areály jsou součástí takzvaného ekotendru, sanace budou stát až miliardy korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů