Pátek, 29. března 2024

Ostrava chce vysvětlit únik oxidů síry z lagun Ostrama

Ostrava chce vysvětlit únik oxidů síry z lagun Ostrama

Město Ostrava žádá dopisem ministerstvo životního prostředí, Českou inspekci životního prostředí (ČIŽP) a Moravskoslezský kraj o informace k úniku nebezpečných oxidů síry z ostravských ropných lagun. Město chce znát příčiny havárie i četnost a způsob kontrol sdružení Čistá Ostrava, které za sanaci staré ekologické zátěže odpovídá, řekl dnes novinářům primátor Petr Kajnar (ČSSD). Případným zájemcům o kompenzace kvůli poškozenému zdraví je město ochotno pomoci.

Větší množství oxidů síry uniklo do ovzduší v noci na pátek. Zvýšené hodnoty zaznamenaly měřicí stanice Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě-Přívoze, Fifejdách a v Bohumíně na Karvinsku. Maximální povolená koncentrace je 125 mikrogramů na metr krychlový. Například stanice v Ostravě-Přívoze zaznamenala po čtvrteční půlnoci až 4300 mikrogramů na metr krychlový.

Sanace ostravských lagun je státní zakázkou a město podle Kajnara nemá kompetence ke kontrolní činnosti. "Laguny jsou klasifikovány jako střední zdroj znečištění, to znamená, že nepodléhají magistrátu," uvedl Kajnar. Domnívá se, že během havárie byla porušena "technologická kázeň", a odpovědná je tak firma. "Myslím si, že občané by mohli chtít kompenzaci, osobně se domnívám, že se to nebude lehce prokazovat..., protože by museli nějakým způsobem kvantifikovat újmu," uvedl Kajnar. Dodal, že město je přesto ochotno případným stěžovatelům poskytnout právní poradenství. Samo město zatím o žádné kompenzace pro obyvatele nepožádalo.

Vedení Ostravy chce vědět, jak velký únik nastal, důsledky ekologické havárie na životní prostředí i nápravná opatření, která by měla obdobným haváriím zabránit.

Oxidy síry vznikají při spalování fosilních paliv a jsou hlavními látkami, které znečišťují ovzduší v městských oblastech na celém světě. Vysoké koncentrace mohou vyvolat vážné poškození dýchacích cest, především záněty průdušek a průdušnic. Zejména u kuřáků cigaret mohou vést k výskytu chronické bronchitidy.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů