Sobota, 20. dubna 2024

Region okolo sokolovské pánve hledá, jak využít území po dotěžení

Region okolo sokolovské pánve hledá, jak využít území po dotěžení

Obce v okolí uhelných a kaolinových dolů v Karlovarském kraji připravují projekty zaměřené na využití území po skončení těžby. Oblast nabízí řadu potenciálních možností pro rekreaci a turistiku, řešení, které by nahradilo výpadek v zaměstnanosti poté, co skončí těžba, ale v regionu zatím chybí. Sokolovská uhelná nabízí spolupráci, ale pouze ekonomicky soběstačným projektům, zaznělo dnes na konferenci mezinárodního projektu ReSource v Chodově na Sokolovsku.

Podle starosty Královského Poříčí Ivana Stefana je nevyšší čas se na ukončení těžby připravit. "Příprava projektů několik let trvá, pak se musí začlenit do územních plánů obcí," vysvětlil.

Mikroregion Sokolov - východ v rámci projektu ReSource připravil takzvaný Masterplan regionu. "Obsahuje záměry ve čtyřech skupinách, Podle toho, jak jsou navázány na postupný útlum a končení těžby uhlí," nastínil jeden z autorů dokumentu architekt Petr Martínek.

Mezi projekty, které už nabyly konkrétnější podoby, patří například využití zakladače na Smolnické výsypce jako rozhledny, úprava Smolnické výsypky tak, aby mohla sloužit pro adrenalinové sporty, terénní vozidla nebo filmové exteriéry a podobně. Rozhledna by měla vzniknout také u statku Berdard v Královském Poříčí. Další z projektů je vznik časosběrného dokumentu o ukončování těžby.

Technický ředitel Sokolovské uhelné Jiří Pöpperl uvedl, že útlum těžby bude znamenat hlavně změnu ekonomické struktury regionu. "Pokud přijde investor se smysluplným projektem, který je ekonomický životaschopný, tak se s námi určitě na podpoře domluví," řekl ČTK.

Například u plánu na využití zakladače na Smolnické výsypce už nyní město Chodov ví, že v nejbližších letech na něj mít nebude. Podle starosty Josefa Hory by jen úpravy pro turistické využití stály několik milionů korun a další statisíce provoz.

Sokolovská uhelná jako hlavní partner při plánování budoucí podoby regionu se přitom sama potýká s problémy. Zdanění a možné zpoplatnění emisních povolenek odvede podle Pöpperleho z kraje až 1,5 miliardy, které budou na investice do projektů na změnu využití území po ukončení těžby chybět.

Těžba uhlí na Sokolovsku skončí zhruba v roce 2035, podle rychlosti těžby. V okolí dolů jsou připraveny lokality pro investory, například průmyslová zóna mezi Sokolovem a Starým Sedlem nebo u Dolního Rychnova.

Pavel Peňás

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů