Sobota, 20. dubna 2024

Neúspěšný experiment trval tři roky

Neúspěšný experiment trval tři roky

S olejovými jezery, sklady nebezpečných chemikálií neznámého původu a stáří a dalšími ekologickými zátěžemi byly firmy v 90. letech privatizovatelné jen stěží. Stát se tedy zavázal, že tyto zátěže postupně odstraní z vlastní kapsy. Celkem jde o závazky za 175 miliard korun. Ve státním rozpočtu je tedy každoročně nenápadná položka ve výši zpravidla několika miliard, která jde na postupné odstraňování těchto zátěží.

Ekotendr, o němž lze nyní již mluvit v minulém čase, byl pokus zbavit se těchto závazků najednou. S nápadem přišel současný ministr financí Miroslav Kalousek v roce 2008, když zastával stejný post ve vládě Mirka Topolánka. Princip spočíval v tom, že se všechny stávající závazky přesunou na jednu firmu vzešlou z tendru, která za vysoutěženou cenu stát těchto závazků definitivně zbaví.

Tendr však od začátku do konce provázela řada podezření. "Je to prostě dosud největší vypsaná zakázka v historii České republiky s obří možností předražení," glosoval tendr David Ondráčka, šéf Transparency International v ČR. K tomuto postoji se časem začali připojovat další včetně současného premiéra Petra Nečase (ODS). Ten krátce po ustavení své vlády řekl, že považuje za vyloučené, aby stál v čele vlády, která by "na sobě měla cejch, že připustila zakázku považovanou za neprůhlednou a případně zmanipulovanou".

Tyto pochybnosti posilovaly neustálé spekulace o ceně, za kterou by zátěže měly být zlikvidovány. Ministerstvo financí původně určilo jako strop částku 114,5 miliardy korun, jenže krátce poté ministerstvo životního prostředí upozornilo, že reálná cena zakázky se pohybuje kolem 40 miliard.

Později obě instituce cenu dále korigovaly až na částku mezi 25 a 30 miliardami. Zakázkou se zabýval i antimonopolní úřad, který kritizoval zejména fakt, že ministerstvo financí žádný cenový odhad neprovedlo.

Nabídky i přes odklady nakonec poslaly tři firmy. Environmental Services v konsorciu s firmou SITA, Marius Pedersen Engineering a Geosan Group. Tyto firmy doručily nabídky v rozmezí 56,8 až 65,5 miliardy korun. O účast v tendru usilovalo i konsorcium vedené skupinou PPF, které však ministerstvo financí dvakrát vyřadilo.

Včerejšek je zřejmě tečkou za celým ekotendrem, protože sám Kalousek řekl, že ceny jsou příliš vysoké a jedna velká zakázka by k úspoře nevedla. Stát tedy bude v likvidaci zátěží pokračovat stejně jako dosud.


Je to prostě dosud největší vypsaná zakázka v historii České republiky s obří možností předražení.
David Ondráčka
šéf Transparency International v ČR

AUTOR: Jiří Táborský
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů