Pátek, 29. března 2024

Geosan prohrál arbitráž s dánskou firmou o 100 mil. korun

Geosan prohrál arbitráž s dánskou firmou o 100 mil. korun

Společnost Geosan prohrála arbitráž s dánskou firmou Baltom o 100 milionů korun. Ty jí Geosan údajně dlužil za práce na čištění ropných lagun v podniku Ostramo. Baltom má navíc v čištění pokračovat místo pardubické firmy Šamonil. Uvedl to server iHned.cz.

"Rozhodnutí padlo, nebudu ho nicméně nijak komentovat. Musíme celou věc ještě probrat s právníky," řekl serveru šéf Baltomu Miroslav Balcar. Mluvčí Geosanu Vlasta Končelová naopak sdělila, že firma o rozhodnutí soudu nic neví a bude ho mít k dispozici nejdříve ve čtvrtek.

Baltom na likvidaci odpadních lagun Ostrama až do jara zajišťoval většinu prací. V srpnu se ale obrátil na arbitrážní soud, protože mu Geosan zůstal údajně dlužen asi 100 milionů korun. Navíc mu prý neoprávněně vypověděl smlouvu a nahradil jej dalším partnerem - pardubickým Šamonilem. Na chování Geosanu si byli na ministerstvu průmyslu a obchodu stěžovat dokonce i zástupci dánské ambasády a šéf tamního odpadkářského koncernu Inreco Tom Horrmann.

Baltom těžil ropné kaly z ostravských lagun a zpracovával je na alternativní palivo, určené ke spalování v elektrárnách či cementárnách. O palivo ale není na trhu zájem. V lednu objevila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) na Ostravsku dva tajné sklady, kde Baltom palivo nelegálně skladoval. Firma za to dostala pokutu. Proti sankci se odvolala, brání se právě nedoplatky od Geosanu. Spor vedl právě k vypovězení smlouvy s Baltomem ze strany sdružení Čistá Ostrava.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů