Čtvrtek, 18. dubna 2024

Litvínov: Návoz kalů už se asi nezastaví, vyjednejme kompenzace

Litvínov: Návoz kalů už se asi nezastaví, vyjednejme kompenzace

Návoz ropných kalů z Ostravy k Litvínovu se už asi zastavit nepodaří, soudí starosta severočeského města Milan Šťovíček (VV). Samosprávy podle něj už nemají na zastavení celé akce páky, měly by se proto zaměřit na hlídání dopadu na životní prostředí. Starostové se navíc pokusí pro dotčená města vyjednat alespoň finanční kompenzace, i když nebude spalování a skladování porušovat limity. Cementárna o nich zatím neuvažuje, řekl ČTK její ředitel Ivan Mareš.

Celkem 110.000 tun paliva vyrobeného smícháním ropných kalů a vápna se na katastru Litvínova zřejmě objeví do konce roku. Tak to totiž nařizuje smlouva na likvidaci ostravských lagun. Ze skládky firmy Celio se pak budou dalších šest let postupně odvážet na spálení do cementárny v Čížkovicích na Litoměřicku. Litvínov z jejich uskladnění neuvidí ani korunu, protože se nejedná o trvalé uložení, za trvale uložený odpad přitom skládka městu přispívá asi 30 miliony korun ročně.

"Zastavit už to navážení asi nepůjde, ale určitě se budeme bavit s příslušnými řediteli a zkusíme něco (kompenzace) vyjednat. Primární ale je, aby nedošlo ke znečištění ovzduší a teprve pak se budeme bavit o případných kompenzacích," řekl dnes novinářům Šťovíček.

Podobný názor má i starostka devítitisícových Lovosic Lenka Lízlová (ČSSD); její město je jen pár kilometrů od cementárny, navíc směrem, kam nejčastěji fouká vítr. "Vidíme velkou nevoli ze strany občanů. Nejlepší by bylo to nepálit vůbec, ale obce jsou samozřejmě rády za každou korunu a mohlo by to trochu uklidnit situaci. Podobné návrhy už zazněly i na zastupitelstvu," řekla ČTK starostka. Zdůraznila, že o penězích se mohou obě strany bavit jen pokud budou dodržené emisní limity.

Cementárna Lafarge se zatím ke kompenzacím nechystá. "Nás za spalování té hmoty nikdo neplatí, je to pro nás jen výhodnější a levnější palivo než uhlí," řekl. Kaly s vápnem budou tvořit až 17 procent paliva spalovaného v cementárně, celkovou úsporu ale firma nechce specifikovat. "Lze říct jen to, že půjde zhruba o několik milionů korun ročně," dodal Mareš. Jeho firma prý má standardní grantový program, do nějž se mohou obce hlásit, o jeho navýšení se ale zatím neuvažuje.

Města nemají mnoho pák, jak si kompenzace vynutit. Jediný, na koho by mohly vyvinout nátlak, je sdružení Čistá Ostrava - pokud by kaly ze severu Moravy neodklidilo do konce roku, platily by zúčastněné firmy pokutu odpovídající desetině zakázky, tedy asi 260 milionům korun. Množství odpadu odpovídá zhruba 90 vlakům, které mohou jezdit jen jednou denně a kdyby se je podařilo odpůrcům zablokovat, mohly by tím Čistou Ostravu vydírat. "Ale my se poutat opravdu nikam nebudeme," řekl ČTK Šťovíček.

Jan Beránek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů