Čtvrtek, 28. března 2024

Vláda bude rozhodovat o ekotendru, zřejmě jej zruší

Vláda bude rozhodovat o ekotendru, zřejmě jej zruší

Vláda se na svém středeční zasedání bude jednat tendru na odstranění starých ekologických škod jednou velkou zakázkou. Vyplývá to z materiálů předkládaných ministerstvem financí. Vláda zakázku zřejmě zruší, nejnižší nabídku 56,8 miliardy korun od firmy Marius Pedersen Engineering totiž nedoporučil přijmout ministr financí Miroslav Kalousek. Proti se již dříve vyslovil premiér Petr Nečas a koaliční Věci veřejné.

"Ministr financí zastává názor, že nabídka vybraného uchazeče, přestože obsahuje nejnižší nabídkovou cenu, nesplňuje očekávání a předpoklady ministerstva financí," uvádí materiál, který má ČTK k dispozici. Ministr tak nedoporučuje schválení smlouvy. "Tím bude zákonný důvod pro zrušení celého zadávacího řízení," uvádí dále materiál.

Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je nyní asi 113 miliard korun. Podle ministerstva životního prostření je ale reálná suma zakázky kolem 40 miliard, podle nevládních organizací jen 25 miliard korun.

"Aktuální výše zbytkové garance činí 112,94 miliardy korun, z toho zbytková garance pro staré ekologické škody, jejichž odstranění je předmětem komplexního zadávacího řízení, činí celkem 103,89 miliardy korun," uvádí materiál.

MF nyní eviduje garance týkající se staré ekologické zátěže za 160,41 miliardy korun, a to vůči 188 smluvním partnerům. V rámci této částky byly uzavřeny smlouvy s dodavateli na odstranění škod za 47,47 miliardy korun.

Další zájemce v soutěži Geosan Group nabídl ekologické škody odstranit za 57,8 miliardy Kč a třetí účastník soutěže Environmental Services ze skupiny J&T za 65,5 miliardy korun. Rozhodujícím kritériem pro úspěch v tendru byla cena.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů