Čtvrtek, 25. dubna 2024

Za chyby při sanaci lagun má Geosan Group zaplatit 5,5 milionu korun

Za chyby při sanaci lagun má Geosan Group zaplatit 5,5 milionu korun

Za pochybení při sanaci lagun po bývalé chemičce Ostramo v Ostravě, které jsou jednou z největších ekologických zátěží v Česku, má Geosan Group zaplatit pokutu 5,5 milionu korun. Rozhodlo o tom ministerstvo životního prostředí (MŽP). Proti rozhodnutí se nelze dále odvolat, potvrdil mluvčí MŽP Matyáš Vitík.

Společnost se sankcí nesouhlasí. Geosan Group se teď podrobně seznamuje s rozhodnutím ministerstva. "Následně zváží možné další právní kroky," uvedla mluvčí Vlasta Končelová. Firma musí pokutu zaplatit do 30 dnů od nabytí právní moci, tedy do konce června.

Nadlimitní množství oxidu siřičitého uniklo loni na podzim do ovzduší několikrát, a obyvatelé Ostravy tak byli obtěžováni zápachem.

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) obdržela několik stížností. S firmou zahájila správní řízení. Inspekce v únoru udělila společnosti Geosan Group pokuty šest milionů korun. Společnost se proti nim odvolala. Pokutu dostala i za to, že při odtěžování kalů překročila denní kapacitu zařízení, a provozovatel navíc toto plánované navýšení kapacity neohlásil.

Laguny po bývalé chemičce Ostramo byly v provozu celé 20. století a bylo v nich podle původních předpokladů uloženo na 200 000 tun ropných kalů vyprodukovaných jako odpad z chemičky.

Dodatečné průzkumy ukázaly, že v naposledy odtěžované laguně číslo tři je kalů více, než se předpokládalo - zhruba 100 000 tun.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů