Úterý, 23. dubna 2024

Olšany již vědí, jak vyčistit zamořenou vodu. Peníze ale chybí.

Olšany již vědí, jak vyčistit zamořenou vodu. Peníze ale chybí.

V Olšanech na Prostějovsku skončila studie, která měla za úkol vymezit rozsah kontaminace vody v podzemí a stanovit nejvhodnější technologii sanace. Podzemní vody jsou zamořeny desítky let v důsledku činnosti firmy Sigma Lutín, která zkrachovala. Jde o jednu z největších ekologických zátěží v kraji. Jen studie si vyžádala přes 20 milionů korun, náklady na likvidaci škod starosta Olšan Milan Elfmark (nez.) odhaduje řádově na stovky milionů korun.

"Kontaminovaný mrak se nerozšiřuje, ale posouvá se. Nachází se pod Olšany, místní částí Havlov a částí obce Dubany. Je vybrána nejvhodnější technologie na likvidaci ekologické zátěže, v současné době jednáme s Olomouckým krajem o tom, jak na sanaci získat peníze. Zjišťujeme, zda ještě stačíme podat žádost o evropskou dotaci," uvedl Elfmark.

Podle něj není nyní možné odhadnout, kdy by sanační práce mohly začít. Už dříve uvedl, že délka mraku je čtyři až pět kilometrů a šířka asi kilometr, ve vodě je například rakovinotvorný vinylchlorid. Uhlovodíky firma používala jako odmašťovadla.

Na studii přispěl Olomoucký kraj 2,3 milionu korun, obec uvolnila zhruba 250.000 korun. Většinu nákladů pokryla evropská dotace. Lidé v zasaženém území nemohou používat studniční vodu na pití či osobní hygienu. Domácnosti jsou ale připojeny na obecní vodovod.

Krajský úřad v těchto dnech pro Olšany uvolnil 300.000 korun na dofinancování studie kvůli zvýšení DPH. "Znečištění spodní vody je dosti významné, je dokonce zařazeno na celostátní seznam nejrizikovějších znečištěných lokalit. Přípravné práce jsou v závěru, teď je potřeba získat peníze na vlastní odstranění zátěže," uvedl hejtmanův náměstek Pavel Horák (KDU-ČSL). Podle něj nejprve byla uzavřena smlouva na likvidaci zátěže mezi státem a Sigmou Lutín. Firma ale následně zanikla. "Dohodli jsme s obcí, která vzala břemeno na sebe, ač nemusela. Proto se jí snažíme finančně pomáhat," uzavřel Horák.

Krajská rada na svém posledním jednání uvolnila také 200.000 korun pro Domašov u Šternberka, kde je poškozen vodojem. Radíkov na Hranicku dostane 249.000 Kč na opravu střechy úpravny pitné vody, která se v zimě prolomila pod náporem sněhu.

Martina Šaradínová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů